2021 19. kitabı
Okunma: 23 Ekim 2021 09:45
!!SPOLİER!! Okurken en çok zorlandığım, anlamakta güçlük çektiğim ve uzun süre bitirebilmek için uğraştığım bir kitaptı. Kitap sadece Kafka’nın mektuplarından oluşuyor ve bu da kitabı daha karışık yapıyor. Kafka’nın değindiği noktalarda Milena’nın ne yazmış olabileceğini çözmeye çalışmaktan çok yoruldum, diyebilirim. Kitabın oluşturduğu etkinin en üzücü yanlarından biri ise: Kafka’nın, önceden okuduğunuz kitapların sizde oluşturduğu güçlü mizacını bu kitabı ile sizde yitiriyor oluşu. Daha önce dönüşüm, babaya mektup gibi kitaplarını okumuşsanız artık hafızanızda yer eden o güçlü karakterin, o Franz Kafka’nın yerine bambaşka bir Kafka’nın oturduğunu göreceksiniz. Bu üzücü mü yoksa gerekli mi, tartışılır. Ama ben hafızamda ‘Milena’ya Mektuplar’ ile yeni yerleşen Franz Kafka’nın kalmasından ziyade ‘Dönüşüm’ ile yerleşen Kafka’nın kalmasını tercih ederdim. Kitabın bir diğer üzücü yanı ise: Milena’yı sadece Kafka’nın yazdıklarından okuyabiliyorsunuz ve Kafka’nın Milena karakterini göklere çıkarıp kendini sürekli yermesi ile değerlendirip eleştiremiyorsunuz çünkü Kafka bu çözümleme için size imkan vermiyor. Onun istediği gibi düşünmenizi sağlıyor ve bir yerden sonra bu sıkıcı oluyor. Sanıyorum kitapta karşılıklı mektuplara yer verilseydi belki daha anlaşılır olurdu. Son olarak bu kitap Kafka’nın iç dünyasını, benliğini, anlaşılmazlığını anlamak için iyi bir kaynak olabilir ama Dönüşüm, Babaya Mektup gibi eserlerindeki tadı yakalamak isterseniz size o tadı vermemekle kalmaz belleğinize yeni bir Kafka yerleştiriverir. Ya da bazı kitaplar zamanından önce bazı kitaplarda zamanından çok sonra okunduğu için bu tarz düşünceler açığa çıkmıştır. - İyi Okumalar-
Milena'ya MektuplarFranz Kafka · İndigo Yayınları · 201865,8bin okunma