2021 142. kitabı
Romanın merkezinde bir aşk var bir o kadar da İstanbul bulunur.İstanbul'un fiili,resmi-askeri işgal altındaki yıllarını anlatan Leyla romanı aynı zamanda bir kaynak kitabı,bir belge sayılabilir. Yayına hazırlayan Tek-Esin Vakfı kitap için çok titiz bir çalışma yapmış.İşgal altındaki İstanbul yılları kronoloji ile kitabın sonunda sunulmuş.Dipnotlar oldukça açıklayıcı ve faydalıydı.Sadeleştirilmiş metin olarak basılmış,bu konuda da hayli titiz çalışılmış.Kapsamlı bir sunu ve yazar hakkında kapsamlı bir yazı kitabın girişinde bulunuyor. Yazardan daha önce Türk edebiyatının ikinci Turancı romanı olan“Aydemir"romanını okumuştum.Yine yazardan “Pervaneler” okumuştum.Pervaneler‘i henüz paylaşamadım fakat yazar Şevket Süreyya'nın etkilenip de,soyadı olarak seçmesine neden olan Aydemir romanının incelemesini paylaşmıştım. Tekrar kitaba dönüyorum. Cumhuriyetin ilk yıllarında Cumhuriyet gazetesinde tefrika edilmiş kitap, bir misyon üstlenmiş gibi; İşgal altındaki İstanbul'u,o yıllardaki sosyal yaşamı,dostu düşmanı, imparatorluğun aldığı yanlış kararları,Milli Mücadele ruhunu anlatmak ve bu yılların atmosferini okurun hafızasında canlandırabilmek. Roman günlük biçiminde kurgulanmış. Bir süreliğine eşiyle yurt dışında olan ve İstanbul‘a gelen Leyla işgal altındaki İstanbul’u,çekilen acıları,şehirdeki Türklerin çektiği sıkıntıları ve maruz kaldıkları aşağılamaları görünce önce şaşkınlık ardından büyük bir üzüntü içinde kalır.İlk bölümler o yılların İstanbul'unun acılı,yorgun atmosferini okura aktarır. Leyla iç dünyasında birçok konuyu sorgulamaya başlar. Milli ve dini değerlerin yaşanamadığı,sokaklarında çekinerek gezilen,işgal altında baskı gören İstanbul halkının yaşadıklarının anlatıldığı romanda, Leyla'nın yani bir kadının hem ülkesi için hem evliliği için hem de aşkı için çektiği acılar anlatılır,duyduğu endişeler işlenir.Aşkla ilgili alınan karalardaki sosyal hayat,aile etkeni de romanın alt konularından biridir. Romanda işlenen aşkın akıbeti hayli etkileyicidir.
LeylaMüfide Ferit Tek · Espas Kuram Sanat Yayınları · 201910 okunma