···Okunma: 24 Ekim 2021 23:35 Bu yıl okuduğum kitaplar arasında en etkilendiğim kitaplardan birisi oldu bu kitap son derece sarsıcı bir romandı . Yazar sizi ensenizden tutuyor ve bir o duvara atıyor bir bu duvara vuruyor .Kitabı okurken çok zorlandım doğrusu kısacık bir kitap ama öyle kolay okunmuyor yani ben çabuk okuyamadım . Sürekli ara vermem gerekti hatta balkona çıkıp hava almam gerekti. Başta kızıyorsunuz , kendinizle çatışıyorsunuz yok canım bu kadar da değil diyorsunuz , bazı gerçekleri yüzünüze tokat gibi çarpıyor yazar ve ilerleyen sayfalarda aslında ne kadar haklı olduğunu görüp tekrar kızıyorsunuz .
2004 yılı Nobel Edebiyat Ödülü yazar Elfriede Jelinek’in bana göre inanılmaz , sarsıcı ve aslında son derce gerçekçi bir yazım dili var .Kitabı okurken çok zorlandım , günlerce aklımda gezdirdim aslında okuduğuma çok memnunum, daha doğrusu böyle bir kitabın yazılmış olmasına ve benim de rastlamış olmama ayrıca memnunum .
Herkesin okuyabileceği bir kitap olduğunu düşünmüyorum ama dilerim okursunuz . 2021 yılının benim için en sıra dışı okumalarından biriydi .Yazar bize bir çok şey anlatmış, anlayana!!! Paule ve Brigitte karakterlerinin uzun ama çok basit hayatlarıyla yazar bize toplumdaki kadının yerini ; aslında hiç var olmayan yerini ; anlatmaya çalışıyor tabii ki anlayabilene ve bunu anlatırken sert bir dil kullanıyor ve bu anlatım onu inanılmaz başarılı yapıyor .
''Kaderi olan biri varsa o bir erkektir. Kendisine kader tayin edilen biri varsa o bir kadındır.''
''Karılarının can çekişmesi çoğunlukla yıllarca sürer, çoğunlukla o kadar uzun sürer ki kızlarının can çekişmesine de şahit olurlar .kadınlar kızlarından nefret etmeye başlar , kendilerinin bir zamanlar öldüğü gibi mümkün olan en kısa sürede kızlarının da ölmelerini isterler .bu yüzden :bir koca gerekir.''
Kitabın yazım dili, üslubu son derece farklı hiçbir cümle ve özel isimlerde büyük harf kullanılmamış. Sadece bazı kelimeler büyük harf kullanılmış o da söylenmek istenen vurguyu arttırmak amaçlı , argo kelimeler ve tekrar eden kısa cümlelerle karakterlerin hayatının bunaltıcılığı daha net ifade edilmiş. Adına bakarak herhalde bir aşk romanıdır diye düşündüğünüz bu kitabın içinde 59 kez nefret sözcüğü geçiyormuş ,aşk kitabı umduğunuz kitap nefret kitabı çıkabiliyor işte böyle .
Elfriede Jelinek ,Nobel ödüllü ,feminist ,şair ,oyun yazarı , çevirmen Avusturya ‘lı bir yazar .Nobel ödülü aldıktan sonra da , oldukça olay yaratmış ve komiteden kişilerin itirazlarıyla karşılaşmış ama zaten kadınların bir şeye ulaşmaları ne zaman kolay oluyor ki. Keyifli okumalar dilerim.