En sıkıcı başlangıç en güzel son
2021 87. kitabı
Hem okurken en çok sıkıldığım hem de okurken beni en çok saran kitaplardan birisi. Elbette bu kadar saran bir kitabın sıkması veya bu kadar sıkan bir kitabın sarması taban tabana tezat durumlar ve bir arada bulunmaları ilginç. Ama imkansız değil ve bu kitapta gayet ikisi de gerçekleşti benim için. Kitabın başı en az tarif edilen kalabalığın ve gürültünün içinde başı çok ağrıyan birinin hissedeceği kadar bunaltıcıydı. İlk sayfalar hem betimlemeler, hem de konuşma ve olaylar açısından gayet akmayan, bırakma isteği uyandıran sayfalardı. Ama ilk birkaç sayfa asla bir ölçüt değildir. (Benim için ölçüt en az %10u okuduğunda verdiği izlenimdir) Bu yüzden okumaya devam ettim ve kitabın tam açılmaya başladığı, tam benim de heyecanlanmaya başladığım yerde araya uzunca bir Paris betimlemesi ve tarihi girdi. Kitabı ilk okuduğum dönemde bu sayfalarda gerçekten yıldım ve kitabı ne yazık ki yarım bıraktım. Ama bir gün dönecektim. Kitap zevkine güvenebileceğim yakın bir arkadaşımın kitabı okuyup çok beğendiğini bana anlatmasının ardından kitabı yarım bırakma sebebini kendisine açıkladığımda bana o sıkıcı kısmı atlattıktan sonra gerisinin harika ve çok duygusal olduğunu anlatması ile kitaba olan güvenim tazelendi ve tekrar listeye aldım. Bir süre sonra ise 2. denemenin zamanı gelmişti. Herhangi bir kopukluk yaşamamak için kitabı baştan aldım ve ilk sayfalar yine rahat ilk okumamda olduğu kadar sıkıcıydı. Ama bu kez sabretmem için elimde güçlü bir sebep vardı ve sabrettim. Paris betimlemesi kısmını ise bunu yapmayı asla sevmesem de atladım. Artık önümde gerçekten öve öve bitirilmeyen kısım yer alıyordu ve ben de hem çok meraklı hem de baya heyecanlıydım. Buralarda kitabı anlatmak istemiyorum, kitabı anlatmak bu kadar yoğun ve güzel kitaplarda bence okuma eyleminden alınacak hazzı düşüren bir şey ama şunu diyebilirim ki arkadaşım haklıydı. Kitap gerçekten harika, heyecanlı, sürükleyici ve duygusaldı. Başta yarım bıraktığıma bir miktar pişman olsam da önemli olan okumaktı. Eğer aranızda kitabın başında sıkılan veya benim gibi Paris bölümlerinde takılan varsa sıksın dişini derim. Gerçekten sabrettiğinize değecek.
Notre Dame'ın KamburuVictor Hugo · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202242,2bin okunma