2021 61. kitabı
Uzun zamandır kütüphanemde duran Nutuk’ a bir türlü elim gitmemişti. Tarih derslerinde gördüğümüz bildiğimiz konulardı sanki ve hep bir erteleme halindeydim. Aslında kitapların da okunmak için bir zamanları oluyor. Her kitabı her zamanda okuyamıyorsunuz; ne kadar özel olursa olsun. Ruh haliniz, ilgi sahanız sizi kontrol ediyor. Bazen aylardır bekleyeni değil de yeni aldığınızı iştahla okur, hiç beklemediğiniz bir zamanda daha önce okuduğunuzu okuma isteği duyarsınız. Nutuk da Atatürk sevgisi taşıyan her gencin “okumalıyım” deyip çoğunluğunun okumadığı bir kitap. Orijinal diliyle bugünün gençlerine ağır gelebilir. Ben zamanında bilmeden sadeleştirilmiş halini almışım ancak; itiraf etmeliyim ki “Gençliğe Hitabe” gibi kült bir metnin sadeleştirilmiş hali de orijinalinden okumak gibi olmuyor. Aynı duygu yoğunluğu ve şiddeti vermiyor. Yaşananları bir de Atatürk’ ün ağzından duymak onun son derece seçkin, düşmanlarına karşı bile gayet seviyeli üslubunu görmek adına Nutuk başlı başına bir memba. Atatürk, 1927’ de meclis kürsüsünden milletvekillerine 19 Mayıs 1919’ dan gelinen zamana kadar yaşadıklarını, kendinde iz bırakan hadiseleri söylev türünde aktarır. Nutuk, bu söylevin kitaplaştırılmasıdır. Kitaba kendinizi kaptırınca kimi yerlerde duygulanmamak elde değil. Okunanlar kurgu değil, Kurtuluş Savaşı döneminin, yaşanılan beş büyük savaşın, Cumhuriyetin ilanı sürecinin gerçekliğidir. İletişimin telgrafla sağlanması sebebiyle eserde, telgraf alıntıları çok yoğun. Bu sayede haberdar olduğum Telgrafçı Hamdi Efendi bölümü eserde en duygulandığım yerlerden oldu. 16 Mart 1920’ de İstanbul’ un işgalini Atatürk’e canı pahasına telgrafla haber veren Hamdi Efendi’ ye Atatürk, cumhuriyetin ilanından sonra, meclis kürsüsünden millet adına teşekkür ederek kendisini onurlandırır. Soyadı kanunundan sonra da kendisine Martonaltı soyadını verir. Yine Atatürk, Kuvayi Milliye kahramanlarından Yahya Kaptan’ a 16 sayfa ayırarak verdiği önemi, şehit edilmesinden duyduğu derin üzüntüyü paylaşır.Bu duygu da okuyana sirayet eder. Cumhuriyetin ilanı bahsi de yaklaşık 30 sayfayla Atatürk’ ün özellikle dikkat çektiği meselelerle cumhuriyet düşmanlarıyla nasıl mücadele edildiğini anlattığı, gelecek kuşakları aydınlatıp bu konuda uyardığı bölümdür. Esasen eserin amacı da gençleri iç ve dış tehditlere karşı uyanık olmaya çağırmak, binbir zorlukla kazanılmış zafere sahip çıkmaları konusunda uyarmaktır. Atatürk, çeşitli yerlerde bu gerçeği açıkça dile getirir. Son olarak, o dönem tarihi bilgilerimizi tazeleyerek eseri okumak, okumayı çok daha zevkli hale getirecektir.
NutukMustafa Kemal Atatürk · Alfa Yayınları · 201834,4bin okunma