Puan vermedi·206 syf.····Okunma: 03 Kasım 2021 22:30 Kitabı okurken Finlandiyanın eğitim anlayışıyla ülkemizdeki eğitim sistemini karıştırdım. Finlandiya da altı yaşında çocukların ya okulda ya da lendi gündüz bakımevlerinde ücretsiz okul öncesi öğretim görme hakkı var. Altı yaşındakilerin neredeyse tamamı okul öncesi eğitim görüyor fakat ülkemizde okul öncesi eğitim ücretli olduğundan okul öncesi eğitim alan çocuk sayısı çok az.
Finlandiyalı öğrencilere sekizinci sınıfın sonuna kadar not verme zorunluluğu yok ve öğrenciler standardize edilmiş bir sınav sistemine tabi değiller. Sadece onaltı yaşındayken ülke genelinde bir sınava giriyorlar keşke ülkemizdede böyle olsaydı. Çünkü çocukların sınav stresi yüzünden psikolojileri bozuluyor. Aileler çocuklarını arkadaşlarıyla kıyaslıyor ve buda çocuğun eğitimini olumsuz etkiliyor.
Dikkatimi çeken bir diğer hususta Finlandiya yer altı ve yer üstü kaynakları bakımından fakir olmasına rağmen ekonomik olarak bizden daha gelişmiş bir ülke. Bizim topraklarımız daha verimli yer altı kaynaklarına sahip olmasına rağmen neden gelişmiş bir ülke değiliz. Ülkemiz her yönden gelişmeli. En üst kademesindeki insandan en alt kademelerine kadar herkes bilinçlenmeli eğitilmeli ve ülkemizin gelişmesi için çabalamalıyız. Daha anlayışlı daha güzel bir dünyada yaşamak bizim elimizde, sadece bunun farkına varmalı birey olarak kendimizi eğitmeliyiz. İyi yaşamak her insanın hakkı