2021 60. kitabı
Okunma: 01 Kasım 2021 21:30
Arka kapaktan alıntı "Yazmayı okumaktan sayan Hüseyin Akın, bu eserinde yazma evreninin çekim alanına giren bilgiyi ve duyuşu, dil ve gönül süzgecinden geçirerek anlatıyor." Yazmak okumaktan önce gelir onun için. Kendisiyle oturup iki kelam etme fırsatı bulduğumda bana da "Yazmak için önce çok okumak gerekir" demişti. İki bölümden oluşan kitapta 'Kızım Sana Söylüyorum' isimli ilk bölümde otuz üç 'Gelinim Sen Anla' isimli ikinci bölümde ise yirmi beş yazı yer alıyor. Başlıklar altındaki yazılar birbirleriyle bağlantılı yani aynı çatı altında toplanmışlar. "Kitaplar mı okuyucusunu terk eder okuyucusu mu kitabı?" diye soruyor yazar. Öyle bir duruma geldik ki okumak öylesine yaptığımız bir şey haline geldi. Hâl böyle olunca zannediyorum ki bizden uzaklaşan kitaplar oldu. Yazar da cümlede "...kitap aklı başka yerlerde olan okuyucuyu sırtından fırlatıp atmıştır. Doğru tanımlanmış kitapların hiç tahammül edemedikleri kafalar, meselesiz kafalardır." diyor.Sayfalar arasında Şiir yazmanın kırk türlü sebebini paylaşıyor yazar. Örneğin; "Dedikodu ve gıybetten uzak durmamızı sağlıyor. Şiir yazmak hayatı çoğaltır, zenginleştirir. İnsandan insana giden yolları düzenler, açar ve kolaylaştırır. İnsanı dikkat ve rikkat sahibi yapar. Hayata ve insana tahammülü kolaylaştırır." Ben de düşünüyorum ki şiir okumak ise tahammülü azaltır. Kaybolmak isterken mısralarda çakılı kalıyoruz hak etmediğimiz durumlara. Unutmak zihnimizdeki bütün ifadeleri ve fotoğrafları siliyor, cümlesine ithafen bazen de zihnimize aniden gelen eski fotoğraflar tüm unutmakları siliyor diyebiliriz. "Kitap okunmuyor bu durumu ilk fark ettiğinde kendi zamanını kitaplaştırmakla işe başla..." diyor Hüseyin Akın. Bizler genelde şikâyet etmeye alışığız, olmaması gereken bir durumu gördüğümüzde onu eleştiririz ama çözüm aramaya pek yeltenmeyiz. Toplumumuzun okuma seviyesine üzülürüz ama bir benim okumamla ne olacak der hep etrafımızdakileri teşvik etmeye çalışırız. Tabi yapmadığımız bir şeyin teşviki de ne kadar yararlı olur? Velhâsılı kelam birçok konu hakkında yazılar içeren güzel bir anlatım ve harika bir üslup ile etkileyici bir deneme kitabı.
Unutmanın Sildiği ResimlerHüseyin Akın · Şule Yayınları · 202024 okunma