Puan vermedi·484 syf.··Beğendi
···Okunma: 20 Kasım 2021 15:55 Türkiye ve Arap Baharı
20 yıl boyunca Türkiye, Lübnan, Suudi Arabistan, Yemen, Afganistan ve Hong Kong’da CIA operasyon şefi olarak görev yapan ABD’li akademisyen Graham E. Fuller, 2014 yılında bu kitabını yazıyor. İçinde yapılan analizleri bir başkası yapsa yani bizden biri bazılarına inanamayıp atıyor derdim. Ama ABD’ li bir ajan Ortadoğu ve ülkemizi bu kadar yakından tanıyıp objektif analizler yapınca şaşırdım. Ülkemiz ve bölgemiz siyaseti ve dengeleri üzerine okunması gereken bir kitap. Pişman olmayacaksınız.
Fuller’e göre temel sorunlardan bir tanesi liderlik meselesidir. Donanımlı lider kavramını dolduran bir lider yoktur Ortadoğu’da. Bu arada ülkemizdeki gelişmeleri çok önemli olduğunu, “Türkiye’nin model ülke olma” yolunda emin adımlarla ilerlediğini söyler.
Ortadoğu’da şii – sünni çatışması var gibi görünür der. Halbuki burada Sünnilerin içinde bir çatışma vardır. Burada demokratik İslamcılarla, otoriter Müslümanlık arasında bir gerilim var. Artık şii-sünni gerilimi yerini onlara bıraktı.
Bir diğer dikkat çekici analiz ise sol siyasetin olmayışıdır der Fuller. Gelecekte ise bu sol siyaset tarihteki yerini alacaktır der.
Her şeyden önemlisi bizim kurumların önemine kadar güzel yorumlar yapmış. Örneğin Diyanet işleri Başkanlığı’nın dünyadaki çalışmaları gibi. Bir çok Arap ülkesinden daha fazla islami ilimlere katkı sağlamıştır. Özellikle de hadis alanındaki gelişmeler takdire şayandır. Bunları bizden biri söylese araştırma ihtiyacı hissederdik ama yabancı birinin bu yorumları yapması gerçekten insanı tatmin ediyor. Ayrıca 2000 ve 2014 yılları arasında hem ülkemizde hem de Ortadoğu’da olan gelişmeleri tüm boyutları ile ele almıştır. Bu konuları seven, araştıran kişilerin mutlaka okumasını tavsiye ederim.
Eleştirecek olursak da konuları çok dallandırıp budaklandırmış. Yani başlık ve içindeki konular arasında dolaylı bağlantı var. O da konuları çok geniş yelpazeden ele almasından kaynaklanıyor.
Okumayı, araştırmayı ve sorgulamayı seven tüm kitapseverlere selam olsun. Keyifli okumalar :)