2021 33. kitabı
Okunma: 28 Kasım 2021 17:19
Delal sevdiği Şiyar ile evlenecekti, düğün hazırları başlamış, davullar, çalgılar çalıyor, harman yerinde halay çekiliyor, ocaklarda yemekler pişiyordu. Neredeyse gelin alayı gelmek üzereydi. Berivan Kadın "Nerde kaldı bu oğlan" diye söyleniyordu. Birden köyün karşı yamacından kadınların zılgıt sesleriyle ortalık bir anda hareketlendi. Davullar bu sefer büyük bir şevkle çalmaya başladı. Berivan kadın "Bey, ben şimdi neyleyeyim?" dedi. "Bak! Düğün alayı gelir." Nihayet gelin görünür. Adı Delal'di... Beyaz atın üzerinde kuğu gibi duruyordu. Çivit mavisi elbisesini gökkuşağının bütün renkleri süslüyordu. Davulcular önlerine köçekleri katıp gelini karşılamaya giderken, "Bey!"diye bir kez daha seslendi Berivan Kadın. "Gelin indi inecek. Nerde kaldı bu oğlan?" Ferman sustu, "Beklemek lazımdır," dedi. Tam o sırada gece gibi siyah bir at... Yelesi kırk örük örülmüş, perceminde türlü boncukların dizildiği, yuları boşalmış bir at... Öylece durdu ötede. Dünya o anda taş kesildi sanki. "Bu Şiyar'ımın atıdır," diye bağırdı Berivan Kadın. Delal'in kalbine derin bir acı saplanmıştı. Şiyar'ın atı Cengaver'in sırtına bindi ata "Deh" diye bağırarak gitti. Diyar nereye gideceğini sanki biliyor gibiydi, Cengaver rüzgar gibi koşmaya başladı, sonra ansızın durdu. Şiyar kayaya sırtını vermiş, hareketsiz bir şekilde duruyordu. Delal "Şiyar" diye bağırdı ama hiçbir ses alamadı. Delal Şiyar'ın cansız bedenini Cengaver'in sırtına yüklemiş karanlıkta ağır ağır köye ilerliyordu. Şiyar düğünü için hazırlanan gerdek odası yerine aynı düğün alayının eşliğinde mezarına kondu. Bundan sonra Delal için hayat üzüntü ve keder ile geçti. Zaman geçtikçe ailesi Töre işlesin demeye başladı. Töre Şiyar'ın kardeşi Diyar ile Delal'in evlenmesiydi. Delal karşı çıktı, ben kardeş dediğim bir kişi ile evlenmem diye tutturdu. O sırada Mamo töreler böyle de işler. Delal isterse ailesini, köyü terk edip benimle gelirse, ben onu gelinim yaparım der. Tercihi Delal'e bırakırlar. Delal kabul eder ve bilinmeyen bir yolculuğa çıkar. Uzun bir yolculuktan sonra Mamo'nun köyüne ve evine gelirler. Karısı Zeyno ve iki çocuğu vardır, oğlu da Baran bacağından yaralıdır, çok acı çekmektedir, askerde doktorlar bile hiçbir çaresini bulamamışlardır. Delal Baran ile evlenir. Zaman içinde karı-koca olurlar.Baran'ın bacağı için Delal onu şifacı Zikra'ya götürmeleri gerektiğini söyler ve yola koyulurlar. Halep'e gitmek için önce Delal'in köyü Atmalı'dan geçmeleri, sonra Halep'e gitmeleri gerekmektedir. Öyle de yaparlar. Ailesi Delal'in geldiğini öğrenir, Sonra Halep'e geçerler, orada da Zeyno'nun ailesi vardır. Tanrı yardımcıları olur, Baran orada bir hekime gösterilir ve o hekim onun bacağının "diyabetik ayak" olduğunu ve iyileşeceğini söyler. Daha sonra neler mi olacak? İnanılmaz sürprizler Delal ve Baran'ı beklemektedir.
Yağmurun GeliniSinan Akyüz · Alfa Yayıncılık · 20173,716 okunma