2021 71. kitabı
Okunma: 30 Kasım 2021 00:00
Epiktetos MS 55 yılı civarı bugün Pamukkale olarak bilinen Roma İmparatorluğu'nun bir şehri Hierapolis'te doğdu. Gençlik yıllarını Roma'da Epapheoditus'un kölesi olarak geçirdi. Zaten onun evine köle olarak doğmuştu ve bir söylentiye göre sahibi onu bilerek topal bırakmıştı. Epapheoditus Roma İmparatoru Neron'un bakanıydı ve bu yüzden Epiktetos sarayda etrafında birçok entellektüel ile birlikte büyüdü. Nerondan sonraki imparator sahibini idam edince o da özgür kaldı ve Roma'da felsefe dersleri vermeye başladı. Basit bir hayat yaşıyordu, çok iyi bir hatip ve alçakgönüllü bir insandı. Hiç evlenmedi ve çocuk sahibi olmadı ancak yaşlılığında bir arkadaşının evladını ölüme terk etmemek için evlat edindi. MS 135 yılında Nikopol'de öldü. Belki de doğduğumuz günden beri bize bu öğretilmelidir. Bir şeylere sahip olma isteğinden arınmak. Sizin hiçbir şeyiniz eksik değil ama fazla da değil. Anı yaşa. Detaylara dikkat et. Karşındakine cevap ver o an yapman gerekeni yap ve karşılaştığın zorluklarla mücadele et. Kaçma. Tanrı'dan vermediği şeyleri istiyoruz. Üstelik zaten pek çok şey vermiş olmasına rağmen. Hayatı kabul eden, ölümü de kabul etmelidir. Senin kim olduğunu belirleyen seçimlerindir ve seçimlerin güzelse sen de güzelsindir. Varlık çok şey sahibi olmak değil, az şey istemektir. Çoğumuzun yaşantısı beklemek değil, istemek üzerine kuruludur. İnsanlar senin hakkında iyi şeyler söylesinler istiyorsan onlar hakkında iyi şeyler söyle. Onlar hakkında iyi konuşmayı öğrendikten sonra onlara iyilik yapmayı öğren . Diyelim ve bitirelim, yoksa tüm kitabı yazacağım Okuyun efendim, 2000 yıl önce söylenmiş ve yazılmış sözlerin bugün bile ne kadar güncel olduğuna şahit olun.
Kendisinin Efendisi Olmayan Hiç Kimse Özgür DeğildirEpiktetos · Destek Yayınları · 20226,3bin okunma