En Çok Yarım Bırakılanlar!
Uygulamanın "En Çok Yarım Bırakılanlar" bölümünü incelediniz mi hiç? Öneri listesi falan hikaye... Bütün şaheserler orada saklı. Hayatımda en ufak bir değişikliğe sahip olan hangi kitap varsa yarım bırakılanlar listesinde yer alıyor. İlk sırayı meşhur "Tutunamayanlar" almış. Daha da enteresanı onu birçok kişinin hayatının kitabı olan "Suç ve Ceza" takip ediyor. Akabinde benim için distopyaların şahı "1984" geliyor. Ve hepsi iyi ki okumuşum dediğim eserler. Daha neler yok ki listede... Yüzyıllık Yalnızlık Kürk Mantolu Madonna Saatleri Ayarlama Enstitüsü Uçurtma Avcısı Körlük İki Şehrin Hikayesi Şeker Portakalı Dönüşüm Simyacı Hayvan Çiftliği Karamazov Kardeşler Sefiller Ya hu bana üç şaheser say deseler Karamazov Kardeşler, Suç ve Ceza, Sefiller derim gözüm kapalı... Dörde çıkarsam eklerim İki Şehrin Hikayesini. Neden bu kadar yarım kalmışlar aklım almıyor. Bundan sonra benden kitap önerisi isteyene "En Çok Yarım Bırakılanlar" listesini göndereceğim. Bir ay uğraşsam daha iyi bir liste çıkaramam sonuçta. Diyeceğim o ki aldanmayın ne hayatta ne de burada yarım bırakılmışlara. Ne cevher varsa onlarda gizli. Yeterince incinmişler, siz keşfedin içlerindeki inciyi.
··1 alıntı·
80,5bin Gösterim
Bu listeyi hazırlarken yanlış bir algoritma kullanıyorlar. Sayıya değil orana bakmaları gerekiyor. 10 kere okunmuş ve 5 kere yarım bırakılmış bir kitapla 100 kere okunup 50 kere yarım bırakılan kitap aynı sırada olmalı. Oran aynı.
Ona itiraz etmedim. Ama orana vurunca da bırakılma yüzdeleri oldukça yüksek. Diğer çok okunan eserler ile oranlama yapabilirsiniz.
İnsanlar olarak en çok biz yarım kaldık aslında ama ileride belki onun için de bir ileti yazarım.
Yanlış anlaşılmasın. Bunu her kitabı yarım bırakmak kötüdür anlamında demiyorum: "Karpuzu kestin. Baktın ki kabak. Gene de zorla yiyecek misin o karpuzu? Canım Fethi Naci'nin bu cümlesinden sonra başladığım her ne ise hoşlanmadığım yerde bırakmaya karar verdim. Kitabı da, insanı da... Mina Urgan." Benim kastettiğim şaheser niteliğinde eserlerin yarım kalması.
Tartışmaya açık bir gönderide herkes fikrini söyledi ve tek bir olumsuz cümle kurulmadı, hakaret edilmedi. Dünyaya olan umudumsunuz. Mutlu sabahlar dileklerimle...
Meramımı nahif bir şekilde dile getirdiğimi düşünüyorum. Zira insanlar okuyacağı kitabın o listede yer aldığını görüp ön yargıya kapılabilir ve bir şaheserden mahrum kalabilir. Umarım anlaşılmışımdır. Keyifli okumalar dileklerimle...
Aynı şeyleri yazmaktan yoruldum ama Huzursuzluk romanı 66 bin okunmuş ve okuyanların %1 i bile yarım bırakmamış. Tutunamayanlar onun yarısı kadar okunmuş ve %15'e yakın yarım bırakılma oranı var. Bunun gibi o kadar çok örnek var ki. Nasıl SADECE çok okunmaya bağlayabiliyorsunuz bunu?
Şuna karşı değilim: Şu an psikolojim ve hazırbulunuşluğum bu kitap için hazır değil. Hazır olduğumda okumak üzere yarım bırakıyorum.