Puan vermedi·413 syf.····Okunma: 12 Aralık 2021 15:36 #Okudum
#FilizGökdemirKöşker
#Polisiye
#413sayfa
Merhaba arkadaşlar,
Sanırım şimdiye kadar hiç polisiye kitap okumayı tercih etmeyen ben, bundan sonra özellikle bu tür eserleri daha sık okuyacağımı söyleyebilirim.
Tabi edebiyatta her türün uzman kalemlerine ait eserler mevcut. Polisiye, gerilim, gizem, suç, suçlu edebiyatı bambaşka. Zira olayları, kişileri, mekanları, yaşananları kurgulayıp, zekice domino taşları gibi yerli yerine koymak sürekli ocaküstü bir yemek gibi sıcak, lezzetli ve diri tutmak, ilgi, gizem, tehlike zincirlerinden bıçak üstü okuyucuyu yazarla yürütmek, uyanık tutmak başlı başına zeka ve hüner işi. Sevgili yazarımız da bu işi harikulade başarmış.
Her sayfada olayların beni nereye götüreceğini düşündüm. Aslında romanı okunur ve değerli kılan yazarın sizin tahminlerinizle ters köşe argümanlar sunması. Gerçeğe, doğru sonuca ulaşmak için adım adım, ilmek ilmek ilerleyişi takip etmek, heyecan merak ve okuma isteğini bir kat daha arttırıyor insanda. İşte polisiyeyi diğer türlerden ayıran en bariz özellik, okuyucunun sürekli uyanık kalıp, akıl yürütme oyunlarını zihnin arka planında diri ve canlı tutmaya teşvik etmesi. Bu anlamda bulmaca çözer gibi zekanızı ister istemez kullanıyorsunuz. Önünüze hazır bir yemek gibi bitmiş bir konu üzerinden yudumlanmış cümlelerin hazmı kolaydır. Bu kitap ve benzerlerinde malzemeler, kurgu, kelimeler sadece sizin maharetinizi ortaya koymanızı bekliyor. Anlatıp hayrete düşürerek final yapmakta yazara düşüyor.
Sonuçta,
Polisiye roman Bay R... gizem edebiyatı “Kim?” sorusuna odaklanırken, suç edebiyatı ‘Nasıl?’ sorusuna da cevap arıyor.
Kitap, toplum ile kişi arasındaki çelişkiyi; bu kokuşmuş dünyada bireysel onur, içtenlik ve gurur; kişisel özgürlük ile toplumsal ve hukuksal kurallar arasındaki çelişkiyi; istekler ve sorumluluklar arasındaki çelişkiyi mükemmel şekilde anlatmış. Polisiye gizem edebiyatına, akla sağ duyuya hitap eden bir eser arıyorsanız, tam size göre diyebilirim.
Altı çizilebilecek pek çok olayda kendinizi bulabileceğiniz hayatlara tanık olacaksınız.
Bay R' nin giriş cümlesiyle yorumumu noktalarken, sevgili yazarımız Filiz Gökdemir Köşker Hanımefendiye imzalı hediye romanı için çok teşekkür ediyorum.
" Hiç ölmeyecekmiş gibi planlar yaparız. Yarının ne getireceğini bilmediğimiz halde, uzun vadeli planlar..."
Sahi hangimiz yapmıyoruz ki!...