Kitabı okuduğumda içinde geçen teorilerin bir yıldır kafamı işgal eden görüşler olduğunu fark ettim. Öncelikle Nietzsche'nin Shopenhauer'in öğrencisi olduğuna şaşırmadım. Bu yayının Nietzsche kitabini da okudum. Her iki kitabi da çok sevdim. Peki neden?
Ilk sebep Shopenhauer gerçekçi bir insan.. Adam diyor ki dünyada mutluluk yok boşuna bekleme. Olsa da zaten çok sürmeyecek. Sonrasında yine tatminsizlik yaşayacaksın. Gel kardeşim sen bu mutluluğu bekleme, zevkmis aşkmis bu kozmik iradenin insana dayattığı oyuncaklardan uzaklaş , sıradanligi bırak üst insan ol.
Peki bu üst insan nedir, nasıl olunur? Hemen açıklayalım. Öncelikle kardeşim. Mutluluk beklentin olmayacak bu şekilde daha az acı çekeceksin. Kendini adayacaksin ? Neye , insanlığin faydasına.. Sadece insanlığın faydasına değil hayvanların ve dahası tüm evrenin faydasına. Anahtar kelime fayda.. Sonra tüm canlılara karşı çok merhametli olacaksın çünkü tüm canlılar varoluşla birlikte acı çekmeye başladılar. Sen eğer ki üst insan olmak istiyorsan bu acıyı hafifletmelisin? Peki ya bir ödül veya takdir için mi hayır kardeşim. Bunlara gerek yok. Çünkü insanın en büyük takdiri kendisinedir. Başka şöhret un övgü beklentileri geçici hevestir. Kendini insanlığa ada. Kozmik iradenin tüm tuzaklarından uzaklaş.Siradan insan olma.Siradan insan kimdir?
Sıradan insan bencil kendini önceleyen her isinde evrene ne katabilirim diyen değil evrenden ne alabilirim diyen çıkarcı insandır.( Shopenhauer ve üst insan Sevdavi Mizaç) , ( Sıradan Insan - Demevi Mizaç ) Sadece kendisi için yaşar. Evrenin ve sistemin iyi ya da kötü zamanlarında karsına çıkardığı tuzaklara atlayan ve bugününü düşünen insandır. Kendisi özgür değildir ve aldanmaktadir. Sonsuz tatmini arasa da bunu asla yakalayamaz. Eğer ki üst insan olmaya geçmez ise.
Peki ya aşk, sevgi bunlar nasıldır, sonsuz mudur gerçek midir?
Evren insana gerçek aşkı ve mutluluğu yaşatacak kadar cömert değildir. Turun devamlılığı için insanlar arasında bir duygu peydah olur ki bu duygu maddi aşktır bence,insan türü devam eder. Sonrasında aşk biter. Kadın erkeğe daha sıkı bağlanır. Erkek ise çeşitlilik ister ve ihanete meyillidir. Aşk sonsuz değildir.