Dünya edebiyat tarihindeki yazılan ilk tarihi romanlardan birisi olan Sefiller (2 Cilt Takım) , şekillenmesi yaklaşık 17 yıl süren ve 1862 yılında okuyucu ile buluşan 19.yy ın en önemli, en başarılı eserlerinden biri olarak kabul edilmektedir.
Viktor Hugo' nun hükümet darbesi sonrasında sürgün dönemlerinde kaleme aldığı bu eseri kısa sürede pek çok dile çevrildi.
Sefiller, bir çok tiyatro, televizyon ve sinema eserine uyarlanarak adını yalnızca Fransa da değil tüm dünyada duyurmuş bir başyapıttır.
1815 ile 1832 yılları arasında gerçekleşen bu hikâyede din, siyaset, ahlak felsefesi, aşk gibi bir çok konuya değinilmektedir.
Kitapta bir kürek mahkumunun(Jean Valjean) yaşadıkları, yapılan haksızlıklar, çekilen sefalet, ailevi problemler, karşılıksız sevgi her bir detayı ince ince içinize işleyerek anlatılmaktadır.Ayrıca dönemin Fransa tarihi, devrimler ve waterloo savaşına da yer verilmektedir.
Beni derinden etkileyen, fazlasıyla duygulandıran harika bir eserdi.Umarım sizlerin de hayatına dokunur.
İyilik ve kötülüğün sürekli çatışması, ölümle sonuçlanan sefil hayatlar...
Jean Valjean, Psikopos, Fantine, Cosette, Gavroche asla unutamayacağım isimler arasında.
Aslında tüm kitabı özetleyen tek bir cümle var:
"Ölmek bir şey değil , yaşamamak korkunç."
Keyifli Okumalar
Sefiller (2 Cilt Takım)Victor Hugo · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025105,3bin okunma