2021 16. kitabı
Felsefe yarışması için hazırlanırken okumuştum, ama tekrar tekrar okunulabilir :)) Reel sosyalizm eleştiri alanından bir kitaptır. Olayı tümüyle bize aktaran ve özetleyen hayvanlardır.Hayvanlar sahipleri'nin onları sömürüp, eziyet ettiklerini düşünürler.Sahiplerine başkaldırıp çiftlikten atarlar. Çiftlik artık hayvanlara aittir. Jones ait olan çiftlik artık HAYVAN ÇİFTLİĞİ olarak adlandırılır.Amaçları kendi aralarında eşitlikçi bir toplum sağlamaktır.En akıllı olan domuzlar, kısa sürede çiftlikte lider bir takım oluşturur.Fakat zamanla çiftlikteki düzen saptırılır. Ne yazık ki akıllı domuzların sağladığı baskıcı düzen insanlarınkinden de ağır,daha acımasız ve zalimcedir.Önder domuz Napolen düpedüz insanları simgeler hâle gelmiştir.Napolen çiftlikteki hayvanları kandırıp insanlarla iş birliği sağlar ve bu işbirliği boyunca bir sürü hayvan ölür.Sonunda çiftlikteki hayvanlar fark etmişti... B'Jones'e ait evde yaşayan Önder Napolen'un yaşadığı evde bir gürültülüdür kopmuştu,geri dönüp hızla eve koşuştular ve pencereden içeri eve baktılar.Evde korkunç bir kavga patlak vermişti; bağırış,çağırışırlar... Anlaşıldığı kadarıyla kavganın nedeni Napolen ve B' Jones'in aynı evde maça asılmasıydı... "İnsanlar sosyal hayvanlardır."
Hayvan ÇiftliğiGeorge Orwell · Can Yayınları · 2016296,1bin okunma
Yanlış okumuşsunuz, çiftlik bay Pilkington’un değil bay Jones’dur. Hayvanlar da bay Jones’a başkaldırmıştır. Pilkington komşu çiftliğin sahibidir.