Güneş Kremimi Elime Aldım Bekliyorum
2021 171. kitabı
Bu kitap bende derinlerde bir yerlere dokundu. Akademide yolunu belirlemeye çalışan biri olarak Olive'in yaşadıklarında kendimi görmemek işten bile değildi. İnsanların ona güvenmesine rağmen onun içten içe kendinden şüphe etmesini okudukça Olive'e kocaman sarılmak istedim. Bazen sizlere yön gösteren hocalar ya sizi berbat ediyor ya da size aşırı özgürlük tanıdıklarını düşünerek sizi rehbersiz bırakabiliyor. Akademinin iç karmaşasını böyle samimi bir şekilde anlatan başka bir kitap okumamıştım. Olive her ne kadar bir doktora öğrencisi olsa da çabalayan ve oldukça akıllı olan bir kadın. En azından alanında yetkin görünüyor. Arkadaşlarına değer veren de bir insan. İlginç ilişkileri var doğrusu. Romantik anlamda onu dinler miydim? Hayır. Kitabı her ne kadar mükemmel olarak değerlendirsem de bunun nedeninin akademiyi ele alış şekliyle ilgili olduğunu düşünüyorum. Aksi halde diyecek birçok şeyim var. Öncelikle hikayenin başlama şekli. Bu sahte ilişki olayına yabancı değilim fakat bir arkadaşın rahat etsin diye de hiç tanımadığın bir adama atlamazsın. Yani en azından bir doktora öğrencisinden bunu beklemezdim. Bu sıradan bir ergen hikayesi olsa olayın heyecanı diyeceğim ama laboratuvardasın be kardeşim! Ehem, neyse... Gelelim Adam Carlsen'a. Yetkinliğin doruğunda tek başına takılmaktan çekinmeyen bir adam. Harika bir insan. IX Madde'nin koruyucusu. Öğrencisi olmak ister miyim? Hayır. Arkadaşı olmak ister miyim? KESİNLİKLE. İnsanlara davranış biçimi sorunlu olarak gösterilse de, ki gerçekten de sorunlu, Olive'e farklı davranması çok tatlıydı. İkilinin arasındaki olaylar ergen bir kız çocuğu gibi yastıklara sarınıp kıkırdamama neden oldu. Fakat yazarın Olive'i fazla kırılgan yaptığını görüyorum. Kadınların, diğer kadınlara bakışı bile 'kurtarılmayı bekleyen', 'korunma ihtiyacı olan' cins şeklinde. Olive'in kendi kendine sürekli Adam tarafından onaylanmayı beklemesi ya da onu öne koyması kalbimi kırdı. Adam romantik anlamda kötü bir partner değil -öhöm, malum chapter argümanımı destekleyecektir- fakat bir öğretim üyesinin de onun davrandığı gibi davranması... Bilemiyorum, kitap o açıdan kurgu olduğunu açık açık belli etmişti. Yine de ne yalan söyleyeyim zevkle okudum. Yazarı çok sevdim. Bayıldım. Eğlenceli ve doğruydu. Bazen Adam'ın öğretim görevlisi unvanıyla Olive'e akıl verdiği yerlerde kendi hocalarımın bana aktardıklarını düşünmeden edemedim o yüzden karakterler daha gerçekçi geldi. Kitap benim açımdan çok zevkliydi ve tek oturuşta okudum. Türkçesi basıldığında onu da alıp bir kez daha okuyacağım. Yalnızca bu sefer elimde güneş kremimle bekleyeceğim. Malum kimin, nerede, ne zaman, ne hâlde frizbi oynayacağı belli olmaz. Belki ben de bir Dr. Carlsen'a denk gelirim. Ali Hazelwood
The Love HypothesisAli Hazelwood · Berkley Books · 20214,930 okunma