instagram: @kitaphanepencerem
2022 4. kitabı
Okunma: 11 Ocak 2022 01:45
CENGİZ HAN’A KÜSEN BULUT Ne kadar eğitici, ne güzel bir kitaptı bu böyle. Gün Olur Asra Bedel romanının, o dönem yayınlanması yasaklanan bölümünden oluşan bir kitap. Bir nevi o romanın uzantısı diyebiliriz. Romanın incelemesinde not düştüğüm gibi bu kitabı okumadan, Gün Olur Asra Bedel kitabını bitirmiş sayılmayacağım için hemen alıp, okudum. Kudret Tanrısı olarak görülen Stalin ve onun gibi düşünürlerin gözüne girmek isteyen, bolşevik subay Tansıkbayev; öğretmen Kuttubayev’i, siyasi sebepleri kaynaklandırarak tutuklar. Onun yazıları arasında incelemeler yapıp, siyasi imalar ve çağrışımlar bulmaya çalışır. Bu kitabı bitirdikten sonra, ölümünü çok merak ettiğimiz Kuttubayev karakterinin akıbetini öğrenmiş oluyoruz. Onun tutukluyken çektiği çileleri, kalbimiz yana yana okuyoruz. Kitabın en sevdiğim kısmı ise; Kuttuvayev’in kaleme almasıyla tutuklanmasına sebep olan Cengiz Han efsanesi. Asyanın büyük bir bölümü Cengiz Han’ın egemenliği altındayken, Han’ın en büyük hayali Avrupa’yı fethetmekti. Bu sıkıntılı ve zorlu sürece girmeden önce, ona Gök Tengri tarafından bir bulut hediye edildi. Onu güneşten koruyacak, şans getirecek ve asla tepesinden ayrılmayacak bir buluttu bu. Fetih sırasında Cengiz Han’ın emirlerine itaatsizlik eden Togulan ve Yüzbaşı Erdene’nin cezasını verdikten sonra, bulut Cengiz Han’a küstü ve ortadan kayboldu. Efsanenin detaylarına kitabı okuyarak hakim olabilirsiniz. Okumaktan asla bıkmayacağım bir yazar Cengiz Aytmatov. Tüm kitaplarını bir an önce okuyabilmek için sabırsızlanıyorum. Sayfa Sayısı: 112
Cengiz Han'a Küsen BulutCengiz Aytmatov · Ötüken Neşriyat · 202520,2bin okunma