Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

288 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
İncelememe başlamadan önce bir uyarı yapmak istiyorum: Doğu ve Batı ile ilgili bildiğiniz tüm kavramların anlamlarını unutun, çünkü; bu kitapta o kavramların hiç duymadığınız asli unutulmuş anlamlarını öğrenip en az benim kadar şaşıracağınızı iddia ediyorum. Bedri Gencer İslam dünyasının yaşayan en iyi beş düşünürü arasında gösterilmektedir. İslamı kavrayarak çağın diline aktarmaya kendini adamış ve bunu da bize sunduğu bu eserle kanıtlamıştır. Günümüz Müslümanlarının en büyük problemleri olan sorulara vermiş olduğu net ve ayrıntılı cevaplardan oluşan bir kitap. Kitabın geneline baktığımda ise benim kitaptan çıkardığım sonuç: Bedri Gencer Hoca'nın, Müslümanları medeniyet gibi gizli seküler paradigmalardan kurtararak en geniş manada hikmete (Hakikat, sünnet, ihlas) dönmeye çağırmış olmasıdır. Bedri hocaya göre tüm mesele günümüz Müslümanlarının hikmeti kavrayamayışındadır.. Hoca'ya göre modern çağda sünnetin ve hikmetin bir çözülmeye, pasifleşmeye gittiğini ve yerini aktif olarak medeniyete yani modernleşmeye bıraktığını belirtiyor. Bugün herkesin dilinde dolaşan " İslâm'ı Yaşamak" sadece soyut olarak var olmakta somut boyutta değil. Birçok kişi bu tabirle Müslümanlığın yalnızca Kuran-i Kerim'deki Âyetlerin uygulanmasının yeterli olacağı görüşünde, sünnet ve hadisleri tanımamakta lakin " Dinde tutulan yol" sünnetlerden geçmekte. İslamı yaşamak için sünnetleri hakkı ile uygulamalıyız. Hayatı uygun yaşamamız için sünnetler kalıptır. Bedri Gencer gene çok önemli bir konu olan muhafazakarlık ile gelenekselciliğin birbirinden ayırma yolları hakkında mühim ipuçları vermiş ve muhafazakar düşüncenin tanımını yapmıştır. Ayrıca tasavvuf alanında okumalar yapmak isteyen okurlar için de faydalanacaklarını düşündüğüm birbirinden değerli Âlim ve eserlerine de kitapta yer verilmiştir. Son olarak kitabı okuyup okumamak konusunda sizi bir karara ulaştıracağını düşündüğüm kitaptan bir diyaloğu da buraya bırakmak istiyorum. Kitabın bir bölümünde Bedri Hoca'ya, kitabın genel okuyucuya mı yoksa akademik kitleye mi hitap ettiği soruluyor. Bedri Hoca'nın cevabı ise: " Kitabımız muhtevası ve dili itibariyle akademik bir çalışma olarak görülebilir ancak teması, mesajı itibariyle ahlaki krizle malül modernizmin hükmettiği bir dünyadan kaçınılmaz olarak etkilenen herkese hitap etmektedir. 'kim bildiğiyle amel ederse Allah ona bilmediği şeylerin ilmine varis kılar' mealindeki hadisin mânâsını keşf etmek sadece, zannediyorum, âçizane herkes için çalışmamızı Okunmaya değer kılabilir. " Naçizane kesinlikle bu güzel eser benim de tavsiyemdir. :))
Modernliğin Hikmetinden Sual
Modernliğin Hikmetinden SualBedri Gencer · Kadim Yayıncılık · 201644 okunma
··
1.376 görüntüleme
Mert 1903 okurunun profil resmi
İncelemeyi okuyunca Mahmut Esat Cosan hocamın sozleri geldi. Rabbim gani gani rahmet eylesin. Eskileri sürekli arayacağız ve her gelen gün geçip giden günden kötü gejecek. Rabbim sasirtmasin inşaallah Çok güzel bir analiz olmuş hocam. Yüreğinize sağlık.
Elif okurunun profil resmi
Maalesef hocam, ben de kitabı okurken en basit sünnetleri bile ne kadar ihmal ettiğimizi düşündüm. Rabbim akıbetimizi hayr etsin inşaAllah. Çok teşekkür ederim.
1 sonraki yanıtı göster
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.