2022 1. kitabı
Beyaz Lâle, Tuhaf Bir Zulüm Ömer Seyfettin Beyaz Lale, Bomba ve garip bir zulüm hikayelerini katıldığı Balkan Savaşı'ndaki bölük komutanlığı görevindeki izlenimlerinden yola çıkarak Balkan savaşlarında Bulgarlar tarafından Türklere nasıl zulümler yapıldığını Türk evlatları o acı hatıraları unutmasın, ibret olsun diye insanın yüreğini dağlayacak bir şekilde yazmış, bütün vahşeti adeta kardeşlerimizin kanını taşıyan bir mürekkeple yazıya dökmüş. Ama ne yazık ki birisi “Bulgaristan göçmeniyim” diyince, o kişinin Bulgar olduğunu sanmalarından oradaki Türklerden bihaber vatandaşlarımızın olduğunu anlıyoruz. Yunanistan göçmeni olan arkadaşıma sizi denize gömdük diyenler olması da cabası... Ne yazık ki bu acı hatıratlar unutulmuş. Kitap vesilesi ile o dönemde çizilen tasvirlerle tekrar hatırlatalım: Beyaz Lale adlı kitap Serez'in Bulgarlar tarafından işgalini ve zulümlerini ayrıntılı bir şekilde anlatmakta. Bir çocuk için çok ağır olan bu kitap neden çocuk kategorisinde olur, neden çocuklara okutulur hiç anlamış değilim! Aşağıda yazan yazıları bir yetişkinin vicdanının bile kaldırabileceğinden şüpheliyim... Alıntılar ve tasvirler: (Tasvirler linklerdedir) en nihayet hepsi vaftizlenip Hıristiyan yapıldıktan sonra öldürülecekti. -Beyaz Lale pbs.twimg.com/media/Dw5W-plXc... Latin Harfleriyle: Balkan alacaklarından bir numune: Papazlar hemşirelerimizi(kız kardeşlerimizi) saçlarından haçlara asarken (Kadınlar) Avazları çıktığı kadar ağlıyorlar, işte kabalaşan elleriyle yüzlerini kapamaya çalışıyorlardı. Gürültülerinden, hıçkırıklarından hiddetlenmiş, hepsini ihtiyattaki taburun askerlerine vermişti. Onlar da aralarında taksim ettiler. Her takıma birer tane düşüyordu. Çırçıplak soyup, şarap içirtip hora teptirerek sabaha kadar eğlendiler. Radko, sabahleyin geçerken atının üzerinden yolun kenarındaki hendekte bu kızların süngülenmiş ölülerini görmüştü... -Beyaz Lale pbs.twimg.com/media/Dw5XCAmX4... Ey İslam genci! Hemşerilerin intikam bekliyor. Ne zaman alacaksın?.. Bulgar zabitleri Paşalar Karyesi'nde(köy) biçare hemşirelerimizi çırıl çıplak oynatmaları Alevlerin binlerce kırmızı ve görünmez ejderha dilleri gibi sardığı canlı et yığınından pembe bir buhar, mavi ve sincabi bir duman çıktı. Feci ve acul bir cızırtı başladı. -Beyaz Lale pbs.twimg.com/media/Dw5VxDjW0... Balkanlı medenilerin(!) efal caniyanelerinden.. Dedeağaç Camii Şerifinde müslüman kadın ve çocuklarının yakılması Bir yaşından altmış yaşma kadar erkek, sekiz yaşından kırk beş yaşına kadar bütün kadınlar, kızlar, cesetleri meydanda kalmamak üzere sessizce kesilecek, geceleri merkez taburundan çıkarılacak angaryalar vasıtasıyla, yine iki komite reisinin gözetimi altında şehrin dışarısındaki hendeklere gömülecekti. -Beyaz Lale pbs.twimg.com/media/EFBAy1mW4... Bulgarlar için sivil halka yaptıkları bombardıman bile övünç ve propaganda konusuydu. Bu Bulgar propaganda görselinde Edirne'ye yaptıkları bombardıman resmedilmiş. Sivil erkek, kadın ve çocuklar ölürken görülüyor. Üstte ise "Edirne bombardımanının dehşeti. 25 Ocak 1913" yazılı. Şehrin en meşhur büyük camii olan Sultan Camiin mümkün olduğu kadar süratle minaresi yıkılacak. Kapısına “Prens Boris Kilisesi” levhası asılacak. Kubbenin üzerindeki hilal indirilecek yerine Bulgar arması takılacak. Gazi Evrenos Camiine halkalar mıhlanarak ordu mekkârelerine ahır, Halil Paşa Camii domuz pastırmalarına depo olacak. Katakoz, Süleyman Efendi, Tar-huncu Muhiddin camileri, lüzumları olmadığından, ta temellerinden yıkılacak. pbs.twimg.com/media/E3cowVMX0... Sultan III. Murad ve III. Mehmed devri sadrazamı Yemen fatihi Gazi Sinan Paşa Camiii, Hasköy'e 10 km uzaklıktaki Uzuncaova’da; medrese, hamam, imaret, iki handan oluşan bir külliyenin merkezi olarak yaptırılmıştı. Cami 1900 yılında kiliseye çevrildi. -Allah'tan kork Allah'tan kork... diye yalvarıyordu. Radko, bu narin kadının başına dehşetli bir yumruk indirdi. Yere devirdi ve: -Allah benden korksun... diyerek hâlâ susmayan çocuğu ocağın içine fırlattı. -Beyaz Lale !!!Ağır bir görseldir!!! pbs.twimg.com/media/Dvw1bxnWk... Bulgar askerlerinin hamile bir annenin karnından çocuğu sökerek süngüyle çıkarması “Tuhaf Bir Zulüm” hikâyesinde ise Deliorman'da Goşpodin Kepazef adındaki eski bir diplomatın müslüman Türkleri kendi bulduğu "tuhaf bir işkence" yöntemiyle nasıl göç ettirdiği anlatılıyor. Goşpodin Kepazef, gençliğinde İstanbul’da okumuş, Türkleri çok iyi tanıyan, Türkçe'yi ana dili bilen, önceleri ihtilalci, sonra dahiliye memurluğu yapmış bir diplomattır. Deliorman'da kaymakamken orada bulunan Türkleri katliam yapmadan kendince bulduğu "tuhaf bir zulüm" yöntemiyle İstanbul'a göçe nasıl zorladıklarını yazar-anlatıcıya anlatır. Goşpodin Kepazef Türklerin yaşadığı yerlere önce Makedonya’dan Bulgarları göç ettirir. Bu yeni gelen Bulgar göçmenlere de gizli ödenekten parasını verdirterek on-on beş domuz dağıtıp, onları aç bırakarak kasabaya salmalarını söyler. Domuzlar sokaklarda gezmeye, çeşmelerdeki suyu kirletmeye, tarlalara zarar vermeye başlayınca müslüman Türkler bu duruma çok kızar. Durumu şikayet için Kepazef'e giderler. Ama Kepazef onlara uzun bir hürriyet nutku çekip Allah’ın yarattığı mahlûkların hiç kabahatleri olmadığım, keçi, inek, öküz, tavuk gibi, domuzların da hür yaşamak hakları olduğunu söyler. Aradan aylar geçip domuzlar çoğalıp kasabanın her yanını sarınca Türkler başka çareleri kalmayıp İstanbul'a göç etmek zorunda kalırlar. Böylece Deliorman hiç kurşun atılmadan Kepazef’in “domuz” fikriyle Bulgarlaştırılmış olur.(edebiyatfatihi) Odama çekildim. Soyundum, yatağa uzandım. Fakat gözüme uyku girmedi. Ateşsiz bir humma her tarafımı yakıyor, soğuk soğuk terliyordum. Yavaş yavaş aşağıdaki hora gürültüleri, gayda sesleri kesildi. Etraftaki horozlar ötüyor, sabah oluyordu. Uyumak azmiyle gözlerimi sıkı sıkıya kapadım. Yüzükoyun döndüm. Pis, cılız bir domuz sürüsü önünden cesur ecdadımın, yiğit kan kardeşlerimin, saf milletimin kavukları düşerek, atları arabaları bataklıklara saplanarak; topları tüfekleri, kadınları kızları, çolukları çocukları yollara dökülerek bir çılgın ordusu halinde kaçıştıklarını görüyor gibi oluyordum. Ah, evet, o gece hiç uyuyamadım! Tuhaf Bir Zulüm Tuhaf bir şekilde Ömer Seyfettin'in Tuhaf Bir Zulüm kitabını bulmakta çok zorluk çektim. Balkanlar ile ilgili yazılan diğer kitaplara bu nedenle pek bakmadım.
Beyaz LaleÖmer Seyfettin · Karbon Kitaplar · 20191,566 okunma