2022 9. kitabı
Leyla Fonten`den Öyküler Merhaba, benim adım Leyla! La Fontaine`in torununun torununun torunuyum. Evet, evet şu bildiğiniz La Fontaine...Hani hayvan hikayelerinden biz insanların ders çıkarmasını bekleyen meşhur yazar var ya, işte o. Ben onun masallarını dinleye dinleye büyüdüm. Damarlarımda taşıdığım kan mı, yoksa kader mi bilinmez, zaman içinde evim hayvanlarla dolup taştı. Tıpkı La Fontaine`in hayvanları gibi benim evimdekilerin de çeşit çeşit huyu var. Kimi güler, kimi ağlar, kimi kızar, kimi korkar. Yıllardır bu hayvanlarla aynı çatı altında yaşıyorum. Dedemin dedesinin dedesinden kalan alışkanlıkla hikaye anlatmaya da bayılıyorum. Var mısınız dinlemeye? Mesela Kirpi Mina pek inatçı kişiliğiyle öne çıkıyor. Mina giyinmesi gerektiğinde giyinmez, uyuması gerektiğinde uyumaz. Arkadaşları onu oynamaya çağırsa, kollarından tutup çekiştirseler de Mina’nın bir kez inatçılığı tuttu mu kimse onun fikrini değiştiremez. Evdeki hayvanlar buna nasıl çözüm bulacak, gelin Leyla’nın bize anlatacağı öyküyü dinleyelim...  Hikayemizin tek kahramanı tabii ki Mina değil. Altı çizilesi çok güzel bir cümle var burada: “Birine inatçı diyebilmek için illa ki ikinci bir inatçı gerekli, tek başına inatçı olamaz kimse.” Bu cümleyi okuyunca öz eleştiri yaptım. İnadı tetikleyen kimdi? 2 yaş döneminde çocuklarımızın inatlaşmaya başladığını söyleriz biz çoğu ebeveynler hatta 2 yaş sendromu diye adlandırırız. Burada tüm okları kendime çeviriyorum. Neden mi? Kızım şu an 6 yaşında ve ben ona bu 2 yaş döneminde ziyadesiyle haksızlık yaptığımı düşünüyorum. İnatçı olarak onu nitelendirmiştim. Bu inadı körükleyen bir ben olduğumu hiç düşünmemiştim. Canım kızım senden de ‘Özür Diliyorum.’ bu noktada. Çünkü merakı, ilgisi, isteği giderilmeyen çocuğa her ne kadar hayır dersek diyelim bir tesiri olmayacaktır. Çünkü inadın bir sebebi olabilir. Bu sebeple karşımızdakini anlamadan ısrar etmenin ne derece yanlış olduğunu da gösterdi bu kitap bana. İnatçı diye suçluyoruz ya hani bizler ; bu bakış açısının aksine ısrarcının hatasını gözler önüne seriyor kitabımız. Sebebi bulmalı, anlamalı ve konuşmalı… Tülin Kozikoğlu İnatçı Kirpi Mina
İnatçı Kirpi MinaTülin Kozikoğlu · Redhouse Kidz Yayınları · 2014119 okunma