2022 11. kitabı
Okunma: 06 Şubat 2022 21:38
Öncelikle Türker hocanın bilim insanı ve tıp doktoru kimliğini tenzih ederek yazarlığını ve spesifik olarak bu kitabı değerlendirdiğimi belirtmek isterim. Zira kendisi oldukça başarılı ve saygıdeğer bir insan. Öyle ki yaşam öyküsünü okursanız ya da dinlerseniz "Bu insanlara da gün 24 saat bana da... Bir hayata bu kadarı nasıl sığıyor?" diye kendinizi sorgulatan türden olduğunu göreceksiniz. Ben kendisini bir süredir takip ediyordum, Nilay Örnek'in "Nasıl olunur?" podcastine konuk olduğu bölümü de dinleyip etkilendiğim için kendi kitabını da okumak istedim. Ancak maalesef kitap benim için hayal kırıklığı oldu. Keşke öncesinde buradan yorumlara baksaymışım, kitabı inceleyen bazı kullanıcılar da benim şimdiki hislerime benzer şeyleri belirtmişler. Kitabın bence en büyük sorunu sürekli kendini tekrar etmesi. Özellikle ikinci bölümü okurken kitabı baştan okumaya başlamışım gibi hissettim. Çünkü aslında kitap birinci bölümde tamamlanıyor, ikinci bölümde yazarın ilk bölümde anlattığı konulara dair daha önce gerçekleştirmiş olduğu söyleşilere, konuşmalara ve yazılarına yer verilmiş. Bazen kelimesi kelimesine aynı paragraflar kitap boyunca en az iki kere tekrar edilmiş. Benzer şekilde aynı benzetmeler defalarca yapılmış. (Bknz. bilimin gelişiminin soğan kabuğunun katmanları gibi öncekini kuşatarak ilerlemesi örneği). Bahsettiğim podcast bölümünde de aynı konulara değinmişti, anladığım kadarıyla başka konuşmalarında da bu durum benzer. Bana kalırsa kitabı okumaktansa podcast bölümünü ya da diğer videolarını dinleyebilirsiniz. Okumayı güçleştiren bir diğer özelliği ise görsellerin kitabın sonunda verilmiş olması. Görseller için arkaya bakmanın akışı bozduğuna inanıyorum, metin içinde verilmesini tercih ederdim. Bunun haricinde kavramların biraz yüzeysel kaldığını düşünüyorum. Belki de yazar, genel okuyucu kitlesini hedeflediği için böyle bir yol tercih etmiştir ancak bilimsel konuları yalın bir dille aktaran da pek çok bilim insanı/yazar var. Açıkçası ben bu kadar ilgi çekici bir konuda daha fazla araştırma örneği görmek ve konuyu biraz daha derinlemesine öğrenmek isterdim. Tüm bu sebeplerden dolayı kötü bir okuma deneyimi geçirdiğimi üzülerek belirtmek isterim. Ancak elbette ki Türker hocanın cerrahi ve bilimsel çalışmaları, fikirleri çok kıymetli ve ilham verici. Sadece bu kitabın talihsiz bir süreç geçirdiğini düşünüyorum. Kendisini takip etmeye ve ondan öğrenmeye devam edeceğim.
Yeni Bilim: Bağlantısallık - Yeni Kültür: YaşamdaşlıkTürker Kılıç · Ayrıntı Yayınları · 2021270 okunma