Bu kitabı okurken Francis Fukuyama, Huntington, Toynbee, İbn Haldun vb. birçok önemli kişilerin ismini sıkça göreceksiniz. Bazıları eleştirilmiş bazıları ise teori ispatı olarak alıntılanmıştır. Özellikle Fukuyama ve Huntington'a yaptığı eleştirileri çok değerli ve haklı buldum. Fukuyama'nın çizgisel tarih anlayışıyla Batı Medeniyeti'ni tarihin sonu olarak ele alması ve Huntington'un Batı merkezli medeniyet anlayışı sağlam şekilde eleştirilmiştir. Ayrıca bu gibi eserlerin sadece popülerliğinin olduğunun klasik eserler içinde yer alabilecek nitelikte olmadıklarının da altı silik kalemle çizilmiş. Keşke Medeniyetler Çatışması ile Tarihin Sonu'nu okumadan önce bu kitabı okusaydım diye düşünmeden edemedim. Bunun dışında Davutoğlu'nun ortaya koyduğu ben idraki teorisi ve bunu destekleyen örnekleri kitabı okurken hayranlık duymama sebep oldu. Kitap genel olarak hayran kalarak okuduğum bir kitap oldu. Fikirsel tartışmaların yapıldığı kitaplara ilgi duyuyorsanız kesinlikle kaçırmamanız gereken bir kitap olduğunu söyleyebilirim.