·53 syf.····Okunma: 07 Şubat 2022 02:54 Bugün sizlere bol alıntılı bir kitabın yorumuyla geldim. Modern Klasikler Dizisinin 2. kitabı, bulunması oldukça zor olan kitaplardan biriydi, beni çok zorladı diyebilirim. Telif hakkı Kırmızı Kedi Yayınlarına geçtiği için İş Bankası Kültür Yayınları tekrar basımını yapamamış, eski basımını da internette yer alan sahafları her gün kontrol ederek sonunda bulduğum bir kitap oldu.
Günlerden bir gün, bir adam kralın dilek kapısına gitmiş. Bu kapıya gelen kişiler dileklerinin kabul edilmesi için kraldan haber beklerlermiş. Kapıyı açan temizlikçi kadın dileği krala iletirmiş. Fakat kapıya gelen adam dileğini krala söyleyeceğini belirtmiş ve oradan ayrılmama konusunda ısrarcıymış. Adamla baş edemeyeceğini anlayan kral kapıya çıkmış ve adama sormuş nedir dileğin diye. Adamın cevabı ise bir tekne olmuş peki neden mi? Bilinmeyen Ada’yı bulmak için.
Öyle sabit bir fikir hakimdir ki bu ülkede, yeniliklerin olmayacağına öyle içten inanılmıştır ki, adamın Bilinmeyen Ada için yolculuğa çıkması çok saçma karşılanır sadece temizlikçi kadın adamın cesaretine hayran kalmıştır… Çünkü içinde cesaret taşıyan insan çok azdır bu ülkede.
Umut her zaman vardır. Umudumuzu bulmak için belki de yolculuklara çıkmak gerekir ya da umudumuz yanı başımızdadır ama biz görmeyi bilmiyoruzdur, kim bilir?
Beni çok etkileyen bir kitap oldu, çok ince olmasına rağmen taşıdığı anlam çok fazlaydı. Herkese tavsiye ediyorum.
#alıntı
Ben senden ne denizci istiyorum ne de kaptan, tek istediğim bir tekne.
Senin gibi bir deniz adamının bilinmeyen ada kalmadığını söylemesi çok tuhaf, ben bir kara adamı olmama rağmen bilinen adalar dahil tüm adaların ayak basılmadıkları sürece bilinmeyen ada sayıldıklarını biliyorum.
Kim olduğunu bilmiyorsan kendin olabilmen mümkün değildir.
Beğenmek, sahip olmanın en iyi şekli, sahip olmaksa beğenmenin en kötü şekli olsa gerek.
Yelkenler teknenin adaleleridir, bunu anlamak için biraz çaba gösterdiklerinde nasıl da şiştiklerini görmek yeterlidir, fakat tıpkı adalelerde olduğu gibi, devamlı olarak kullanılmadıkları takdirde gevşerler, yumuşarlar ve güçten düşerler.
Kendinden dışarı çıkıp kendine bakmadıkça kim olduğunu asla bilemezsin.
… rüya hünerli bir sihirbazdır, varlıkların boyutlarını ve birbirlerine olan uzaklıklarını değiştirir, yan yana uyuyan kişileri ayırır, birbirine uzakta kişileri kavuşturur…