·632 syf.····Okunma: 09 Mart 2022 00:25 Büyük bi umutla başladığım bi kitabı, daha büyük bi umutla sonlandırıyorum. Başlamadan önce, sorunlarla başa çıkmak için bir iki ufak yöntem öğrensem yeterli diye düşünüyodum. Şimdiyse hayatımda ne kadar çok şeyi değiştirdiğimi görüyorum. Sorunlarım ortadan kalkmadı evet, ama onlara karşı tutumumu değiştirdim.
Basit bir örnekle günlük yaşantıda kargonun kaybolması gibi ufak tefek durumlarda sinir krizi geçirmeyi bıraktım, bağırmamın ya da öfkelenmemin kargomu geri getirmeyeceğinin, sadece kendimi yıpratacağımın farkına vardım. Üstesinden gelemediğimiz durumlar hep olacak ama en azından bunları, kendimize daha az hasar verecek şekilde karşılayabiliriz.
Sihirli bir kitap olmayabilir ama okuduğum psikoloji/psikiyatri kitapları arasında sihire en yakın olanı. Sorunlarla başa çıkmada birden fazla yöntem verip kendinize uygun olanı seçin demesini sevdim. Doktorun üç sütun yöntemine pek çok bölümde değinmesini başta anlamsız bulsam da, tekniği iyi işlediğimizden emin olmak için yaptığını düşünüyorum. En nihayetinde çarpıtılmış düşünceleri mantıklı düşüncelerle değiştirdiğimizde pek çok rahatsız edici duygu ortadan kalkıyor zaten.
Özümseyerek okumaya çalıştığım ve yöntemleri uygulamaya zaman ayırdığım için bitirmek 1 aydan uzun sürdü. 1 ayın sonunda ise duygu durumumda yoğunlaştırılmış terapiye gitmiş kadar ilerleme oldu.
Benim adıma antidepresandan daha etkili oldu diyebilirim.
Herkesin kesinlikle okuması gerektiğini düşündüğüm bir kitap, hayatta karşılaşılan pek çok sorunu çözümleme yöntemleri içeriyor, birini özümsemek bile kârdır. Büyük kısmını özümsediğinizde ise kendi kendine bilişsel davranışçı terapi yapabilecek hale geliyorsunuz. Uzun olmasından çekinmeyin, pişman olmazsınız…