2022 15. kitabı
Okunma: 15 Mart 2022 00:00
Doktor bir ailede büyüyen ve kendisi de Nöroloji ve Psikoloji Profesörü olan yazar Oliver Sacks; Nörolojiyi yani beynin çarpıcı ve değişik yönlerini, hastaları üzerinden deneyimlediği bilgi birikimlerini okura aktarmayı başarıyor. Yazar; deneyimlerini, yaptığı araştırmalar, çevresindeki uzmanların makaleleri ve ünlü yazarlar ve eserleriyle (Dostoyevski, Thomas Mann, Faust gibi) destekliyor. Okurken çok şaşıracağınız bu nöropsikolojik hikâyelerin, nörolojiye ilgi duyanları etkileyeceğinden eminim. Yazarın aynı zamanda hasta mahremiyetine özen göstermesi, kimliklerini deşifre etmemek için isimlerini değiştirerek kullanması çok düşünceli bir davranış. Kitap, tıbbi terimleri bulunan ancak anlaşılır bir dile sahip her olguda farklı bir hastalığın anlatıldığı yirmi dört öyküden oluşuyor. Dört farklı bölümden oluşan kitap aslında “ihmal edilmeden” bahsediyor. Özellikle bu kısma “Kayıplar” bölümünde değiniyor yazar. Okurken yazarın tecrübelerini görecek, hissettiklerine aynı zamanda pişmanlıklarına da şahit olacaksınız. Beynin loblarının işlevlerini, eksikliklerinde ya da aşırılıklarında yaşanan sorunları olgular halinde ele alıyor yazar. Oliver Sacks; agnozilerden, Korsakov sendromuna, Tourette sendromundan afazilere, epilepsiden zihinsel engelli bireylere ve son olarak otizime değiniyor. Benim en etkilendiğim öyküler “Karısını şapka sanan adam, Yataktan düşen adam, İkizler ve Otistik ressam” oldu. Okurken tıp alanıyla ilgilenlere tavsiyem notlar alarak okumanızdır. Bu kitapla her hastanın bir birey ve her hastalığın da bireyselleşebildiğini anlıyorsunuz. Yazarın derlediği tüm bu olgular nöroloji alanına ışık tutan incemeler olup hem merak edeceğiniz hem de bilgi sahibi olacağınız örnekler. Beynin ilginç bir organ olduğunu zaten bilen insanlar bu kitapta da beynin gizemine bir kez daha şaşıracaklar.
Karısını Şapka Sanan AdamOliver Sacks · Yapı Kredi Yayınları · 20206,4bin okunma