Dostoyevski bir gazete haberinden yola çıkarak yazmış uysal kızı. Spoi içerir ‼️
Kitap Alaydan ayrılan emekli bir subay ve 16 yaşındaki bir kızı ele alıyor . Adamın bir rehineci dükkanı var kız da ara ara onun dükkanına uğrar , aralarında biraz diyalog geçer. Adam kızın saflığından ve konuşurken yüzünün kızardığından yani bir nevi uysallığından etkileniyor .
Bir gün adam kızın evine gider evlenme teklifinde bulunur. Biraz düşünür sonra biraz daha düşünür Bu sırada adam onun ne düşündüğünü merak eder" ee cevabınız nedir ? diye sorar ."bekleyin düşünüyorum ." der. Evdeki geçimsizliği teyzelerinin günden güne yaptığı huzursuzluğu da ekleyince evet, kabul ediyorum der. Aslında hemen evet demesi adımı mutlu ederdi ama biraz düşünmesi adamı tereddüt ettirdi.
Evlendiklerinden sonra kızın huy değiştirmesi adamı bir hayli strese sokuyor ve kitabın sonunda kız hastalanıyor, adamın ona şefkatle davranması bile zoruna gider oluyor . Barıştıkları gün adam pasaportları ayarlıyor seyahate gitmek için, adamın eve gelmesine 5 dk kadar bir süre zarfında kadın kadar olanlara dayanamayıp intihar ediyor . Fyodor DostoyevskiUysal Kız