Sünnet, Sorular, Cevapları ve Tartışmalar
2022 5. kitabı
Okunma: 04 Nisan 2022 01:46
Merhabalar Öncelikle sitede bu kitabı okuduğunu beyan eden ilk ve tek kişi olmanın gururu içerisindeyim. Sünnetle ilgili bazı şüphelerim olduğu için araştırmalarıma bu kitabı eklemek istedim. Kitapta sünnetin hem tıbbi, psikolojik sosyolojik hem de dini açılardan ele alındığı başlıkları görüyoruz. Sünnet, toplumumuz için manevi boyutu çok büyük bir ritüel olduğundan dolayı tartışmalarda hassasiyet gerektiren bir mevzu. Kitapta yazılanları, yazılma şekillerini kendi yorumlarımı da katarak incelemek istiyorum. Eğer kitabı daha bilinçli ve sorgulayıcı bir şekilde okumak isterseniz bu incelemeyi kitaptan önce okumanızı tavsiye ediyorum. Sünnet konusunda fikir ayrılıklarının ve şüphelerin olduğunu biliyordum fakat bu kadar dünya çapında olduğunu görmek beni rahatlattı. Avrupa ülkelerinde, Amerikada dahi zaman zaman politika değişikliklerine sebep olmuş bir konu haline gelmiş. . Kitapta bazı tıbbi makalelerin yorumlarının yapıldığı bölümlerde yazarların sağlık bilimleri fakültesinden olduğunu gördüm. Tıp doktorlarının yazdığı bölümlerde ise tıbbi/bilimsel makalelerin halkın anlayacağı dilde aktarılmadığına denk geldim. Ben de bir tıp doktoruyum. Sünnet ile ilgili halk arasında geçen "tıbbi yönden faydalı" lafını kitabın içeriğiyle birlikte açıklamak isterim. Tıbbi makalelerde sünnetin özellikle ilk 1 yaştaki erkeklerde idrar yolları enfeksiyonunu azalttığı, penis kanseri ve hiv gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları azalttığı belirtilir. Kitapta da birçok bölümde bunlardan bahsedilmiş fakat oranlar öyle başarılı kelime oyunlarıyla verilmiş ki! Erkek çocuklarda idrar yolları enfeksiyonu çok az sıklıkla görülen, görüldüğünde ise (tıpkı kız çocukları gibi) 5 günlük antibiyotik tedavisiyle kolayca çözülebilen bir sıkıntıdır. Yani hayatlarının ilk yılında daha az idrar yolları enfeksiyonu olsunlar diye cerrahi bir operasyon geçirmelerine gerek yoktur. (zaten hayatı boyunca ya 1-2 defa karşılaşacaktır ya da sıfır) (kız çocukları ise defalarca olabilir ve herhangi bir cerrahi geçirmemelrine rağmen antibiyotik kullanıp defalarca da olsa bu sorun çözülür:) penis kanserine kitaptan bir alıntı ile değineceğim "sünnetli toplumlarda penis kanseri neredeyse hiç görülmezken, sünnet olmayan toplumlarda ürolojik kanserlerin önemli bir bölümünü penis kanseri oluşturmaktadır" Kelime oyununa bakabilir miyiz? Sünnetli toplumlarda neredeyse hiç görülmüyor evet. Normalde ise yaklaşık 1/100000 oranlarında görülen bir kanser tipi penis kanseri. Yani sünnet olmanın penis kanserini ne kadar "azalttığına" bakacak olursak aslında zaten çok çok nadir olan bir hastalığı çok çok çok nadir haline getirmekten başka bir işlevi yoktur. "ürolojik kanserlerin büyük kısmını" oluşturması cümlesi tamamıyla kelime oyunudur. resmen penis kanserini sık görülen bir olgu gibi göstermek üzere yazılmıştır. Hiç kimse meme kanseri olmamak için memesini aldırmaz (genetik bir temeli yoksa) (ve meme kanseri kadının en en en sık görülen kanseridir) peki neden çok çok nadir olan penis kanserini çok çok az azaltmak için sünnet olup vücudunun bir parçasını cerrahi olarak aldırsın? gelelim cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara. Sevgili dostlar. cinsel yolla bulaşan hastalıklar (özellikle hiv) çok ciddi sonuçlara yol açabilen hastalıklardır. Bunlardan korunmak için hijyen kurallarına dikkat etmek, eş seçimine özen göstermek, kondom gibi yöntemlerle korunmak, çok eşlilikten uzak durmak gibi yöntemleri uygulamak lazımdır. Hiç kimse sünnet oldum diye bu önlemleri elden bırakamaz. Çünkü sünnet bu enfeksiyonlardan korumaz. Onları önlemez. Sıklığını azaltır mı ? Evet. Fakat önlemlerinden hiçbirini hayatından çıkarma konforunu sana vermez. Diyeceğim o ki, yine etkili bir yöntem değildir. Etkili yöntem korunmaktır. Yani , nasılsa halk anlamıyor diye sayılar söyleyip 3 kat 5 kat yazarak göz boyamak doğru değildir. (sf 102, 103) bu kitap tam da bunu yapmış. Tıbbi açıdan sünnet cerrahisinin risklerine, komplikasyonlarına, yol açtığı cinsel fonksiyon bozukluklarına bakacak olursak aslında bir hiç olan faydaları için yapılmasına gerek yoktur. Dilerseniz çocuk ürolojisi uzmanı Prof.Dr. Erbuğ Keskin in bu konuda yazdıklarına bakabilir, kendisine danışabilirsiniz. Sağlık eğitiminz varsa benden de sahip olduğum makaleleri isteyebilirsiniz. Tıp kısmını hallettiysek işin dini ve sosyal boyutuna geçebiliriz. Çünkü dini olarak gerekli görüldüğü için bireyler "e ama sağlığa da faydalı" diyerek tatmin oluyorlar. Kuranda ayet olarak sünnetten bahsedilmemiştir. Ne kadın ne erkek sünneti Kuranda geçer. İkisi de hadislere dayanır. Fakat alimler kadın sünneti ile ilgili hadislerin "sahih olmadığı" kanısına varmışlar. (sf 153) Hanefi mezhebine göre kadın sünneti "sünnet" olmasına rağmen kadın sünneti ile ilgili ciddi eleştiriler, ağır ve kesin yorumlar yapılmaktan geri durulmazken erkek sünneti yüceltilmiştir. ayrıca sünnet olan bir durum için peygamber kendi zamanında nasıl "aşırıya kaçmayın" diyip klitorisin faydalarını anlatmış olabilir anlamıyorum. (sf 154) Bu çelişkiler bile nasıl? diye sordurmalı değil mi? hem kadın hem erkek sünneti hakkındaki hükümler de hadislere dayanıyor olmasına rağmen, ikisi de sünnet olmasına rağmen kadın sünneti daha sorgulayıcı yaklaşımlarla müslüman toplumlarda dahi "terk edilmiş" olmasına rağmen (hala gelişmemiş toplumlarda yapılmakta fakat onlar geliştikçe onlar da terk edecekler) erkek sünnetine değişik bir bağlılıkla yapışmış durumdayız. bu durum aslında gelecekte erkek sünnetinin de sıklığının hayli azalacağına göstergedir. Kelime oyunları ve algı yönetimleriyle dolu olsa da kitap beni dünyadaki tartışmalardan haberdar etti ve gelecek ile ilgili umutlarımı diri tutmama yardımcı oldu. Sünnet ve tüm din konularıyla ilgili neden diye sormaktan korkulmayan yeni tartışmalara açığım. herkese iyi okumalar diliyorm
Tıbbi ve Sosyal Yönleriyle Sünnet CerrahisiKolektif · Beşikçizade Tıp ve İnsani Bilimler Merkezi Yayınları · 20222 okunma