2022 37. kitabı
Okunma: 07 Nisan 2022 18:49
Irvin D. Yalom - Bugünü Yaşama Arzusu/Schopenhauer Tedavisi Selaaaam! Beeen geldiiimYine bir Yalom kitabı ve yine bir kitaba aşık olan ben Roman tarzında bir kitap. Okuması çok basit, kafa karıştırmıyor, sizi yormuyor. Tüm bunları yaparken size yoğun bir bilgi aktarımı sağlıyor ve psikolojik açıdan, felsefik açıdan birçok bilgi sahibi oluyorsunuz. İçerikten biraz bahsedecek olursam bu sefer bir yıllık bir grup terapisine şahit oluyoruz. Psikiyatr Julius, bir hastane kontrolünde kanser olduğunu öğreniyor ve hayatını gözden geçiriyor. Geçmişe gidip yardımının hiç dokunamadığı hastası Philip ile irtibat kuruyor. Ve Philip, Julius'un sorularına karşı, onu iyileştirenin Arthur Schopenhauer olduğunu iddia eder. Onun öğretileri sayesinde bağımlılığından kurtulduğunu söyler. Bir iki görüşme sonrasında Philip, Julius'tan bir şey istiyor ve bir şekilde Julius onu altı aylık terapi grubu için ikna ediyor. Zaten bundan sonrası olaylar olaylar. Altı ay için söz veren Philip, bir sene kalıyor... Ben Philip'i maalesef kitap boyu sevmedim. Ama söyledikleri, Schopenhauer'den yaptığı alıntılar çok iyiydi. Bu kitabı seçme nedenlerimden biri Schopenhauer'i yakından tanımak istemiş olmam. Bölümler arasında bol bol hayatına değinmişti yazarımız ve bol bol bilgi sahibi oldum. Grup terapisinin nasıl işlediği ya da orada yaratılan ortam zihnimde çok netti. Ben okurken aşırı keyif aldım. Aşırı bilgi sahibi oldum ve birçok şeyi aldım cebime attım diye düşünüyorum. Sadece kitabın sonu bir şekilde sönük kalmıştı. Sonu daha farklı daha anlaşılır bitebilirmiş. Bunun dışındaaa dediğim gibi şahane bir kitap. Yalom'un tüm kitapları şiddetle tavsiyemdir. ️ #alıntılar . . "Benim gibi insanlar tarafından geride bırakılan fikirler, anıtlar hayattaki en büyük zevkimdir. Kitaplar olmasa uzun zaman önce umutsuzluğa gömülürdüm." . . Hayat bir parça nakış işine benzetilebilir. Hayatının ilk yarısındaki herkes işlemenin ön tarafını görür, ikinci yarısında ise tersini. İkincisi o kadar güzel değildir ama daha öğreticidir çünkü iplerin birbirine nasıl bağlandığını görmemizi sağlar." . . Paltolarımızı çıkarıp eğlenceye katılmıyorsak hayat gösterisinin çoğu kaçar. Neden kapanış saatinden önce çıkışa koşalım ki?"
Bugünü Yaşama ArzusuIrvin D. Yalom · Pegasus Yayınları · 20174,858 okunma