320 syf.
4/10 puan verdi
Taraflı ve Propaganda içerikli
Kitabı almayı düşünüyorsanız size ancak almamanızı önerebilirim. Kitabın başında aslında çok güzel bir özetleme bilgiler görüyorsunuz. Konu üzerine oldukça açıklayıcı yorumlamalarla kitap güzel başlıyor ancak ilerledikçe İslami ayetlerle bilimsel durumları birleştirmeye zorlanmasına ve Sol-Primitivist propagandaya maruz kalıyorsunuz. Yazar size tarafsız bir bakış açısı sunmuyor. Eğer ki yukarıda saydığım fikirlere sahipseniz kendi fikirlerinizi tatmin etmek istiyorsanız kitap size oldukça uygun ancak eğer tarafsız bilgi edineyim ve şu anda sahip olduğum fikirleri tarafsız olarak inceleteyim (kitap aracılığıyla) düşüncesindeyseniz kitabı şiddetle almamanızı öneriyorum. Harari de mesela primitivizmi olumluyor ancak bunu ortaya atarken aynı zamanda *sistem* dediğimiz şeyin artılarını da dile getiriyor. Onun yaptığı olumlama, yazarımızınki ise iyice propaganda ne yazık ki. Araştırırsanız konu üzerine çok daha iyi kaynaklar bulacağınıza eminim.
Yanılgının İcadı
Yanılgının İcadıAbdullah Reha Nazlı · Nazlı Kitap · 2020213 okunma
Hediye okurunun profil resmi
Peki avcı-toplayıcı toplumlara överek yaklaşırken sizce de yazarın bilimsel olarak haklı yönleri yok mu? Gerçekten bilmediğimden, anlamak için soruyorum. Yazar aslında avcı toplayıcıların genel olarak biyolojilerine uygun yaşadıkları için ve her an fiziksel/zihinsel olarak aktif oldukları için bizden yetkin olduklarını söylemiş. Ben okurken bunları bilimsel olarak karşılaştırıp söylediğini düşünerek propaganda olmadığını düşünmüştüm.
Karl von Königsberg okurunun profil resmi
Şimdi şöyle. Her çıkarımın altında bilimsel bir temel olabilir bu çok güzel. Ancak bu toplumlara şimdiden baktığımız için anakronik kalmamak işten bile değil. Bunu kıyaslamak için bir örnek vereyim. Bir Amerikalı turistin Türkiye'ye gelip ya insanlar ne kadar da misafirperver diyip ülkeyi güzellemesi gibi aslında bizim avcı-toplayıcı dönemi övmemiz. Günün sonunda hepimiz dönemin eksiklerini, erken ölümleri, teknolojinin olanaksızlığını vb. şeyleri düşününce modern toplumu tarihsel sürecine rağmen seçiyoruz. Bu olayın bir açısı. İkinci açısı galiba benim tarafsız bir kitap beklememden kaynaklı. Yazar ya da herhangi başka yazarlar tarafsızlık iddia etmeseler de ben öylelermiş gibi alıyorum genelde. Öyle gelmeyince, durumu eksikleri ve yararları ölçüsünde yaklaşmaktansa ideolojik olarak almak pek tolere ettiğim bir şey değil ama tabi bu benim sorunum.
Medha okurunun profil resmi
youtu.be/g-BHfv-3jAM size cevap verilmiş