2022 14. kitabı
Okunma: 20 Nisan 2022 21:35
DOSTLUK ÜZERİNE “Dostlukları meydana getiren ve koruyan erdemdir, sadece erdem. Zira erdemde uyum, değişmezlik ve sarsılmazlık vardır; erdem doğrulup, kendi ışığını gösterip, aynı ışığı bir başkasında görüp tanıyınca ona yönelir ve karşılığında başkasındaki ışığı almış olur. “Sevgi” ve “dostluk” buradan filizlenir. Bu iki kelime de “sevmek” kelimesinden gelir ancak “sevmek” sevdiğin kişiye hiçbir menfaat ve çıkar beklentisi olmaksızın bağlanmaktan başka bir şey değildir.” (s. 38) En çok beğendiğim alıntı ile başlamak istedim. Kitap karşılıklı diyalog hâlinde yazılmış. Yalın ve akıcı bir dile sahiptir. Bir sayfası orijinal dili olan Latince, bir sayfası Türkçe çevirisi şeklinde ilerleyen oldukça kısa bir kitap. Okudukça düşüneceğiniz ve bol bol not alacağınız bir kitap. Dostluk üzerine eşsiz nasihatları, tahlilleri ve felsefi düşüncelerini yazan Cicero dostluk nasıl kurulur diye başlayarak en ince ayrıntısına kadar çok güzel bir üslup ile anlatmıştır. Romalı düşünür Cicero'nun Dostluk Üzerine isimli kitabı bana şunu gösterdi, gerçekten de aklın yolu bir. Bizlere çocukluğumuzdan beri dostluk üzerine söylenen atasözleri, deyimler vs. Aslında hemen hemen bu kitabın da ana fikrini oluşturuyor diyebilirim. Dostluğun ne kadar güzel ve kıymetli olduğu üzerine bir kere daha düşünmemi sağladı. Dostluğun ne kadar güçlü olduğu şuradan çok daha iyi anlaşılabilir: Bizzat doğanın birbirine bağladığı insan soyunda arada ki sonsuz birliktelik duygusu öyle sınırlıdır ve dar bir çerçeveye sığdırılmıştır ki sadece iki veya birkaç kişi arasında tam bir sevgi bağı kurulabilir. Kitabı okurken aklınıza dostlarınızla olan ilişkileriniz gelebilir. Akıcı bir kitap olduğu için kısa bir sürede okuyabilirsiniz. KEYİFLİ OKUMALAR ALINTILARIM “Sadece iyi insanlar arasında dostluk olabilir.”(s.8) “Erdem olmadan dostluk kurulması imkansızdır.”(s.9) Kendinle konuşur gibi her şeyi konuşmayı göze alabileceğin bir dostun olmasından daha tatlı ne var?..(s10) ”Adil insanların adaletsiz, cesur insanların korkakça, ölçülü insanların utanç verici durumlardan çok rahatsız olduğunu görebilirsin, dolayısıyla iyi durumlarda mutlu olmak ve aksi durumlarda rahatsız olmak iyi donanmış bir karakterin özelliğidir.” (s. 19) “Ey seçkin düşünce! Dostluğu yaşamdan çıkarmak isteyenler Güneş’i Dünya’dan çıkarmak isteyenlere benzerler, ölümsüz tanrıların lütufları arasında dostluktan daha iyi ve daha güzel bir şeyimiz yok.” (s. 19 “Birçokları zenginliği önemsemez, azla yetinir ve sade giyinmekten hoşlanır, kimilerinin kendisine ulaşma arzusuyla yanıp tutuştuğu makamları birçok kişi öyle küçümser ki, makamlardan daha değersiz ve daha anlamsız hiçbir şey olmadığını düşünürler.” (s. 33) "Göz yummak dost kazandırır, hakikat ise nefret."(s34) "Üçüncü sınır, yani insan kendine ne kadar değer veriyorsa, dostları da ona o kadar değer vermeli şeklindeki sınır, en kötüsü. Çünkü bazen insan kendini manen çökmüş hisseder veya daha iyi bir gelecek umudunun tükendiğini görür. Böyle durumlarda kişinin içinde bulunduğu ruh halini karşısındakinin de ona reva görmesi, bir dostun yapacağı iş değildir; ondan beklenen, elinden gelen gayreti gösterip dostunun moral bozukluğunu düzeltmesi, umudunu yeşertip daha iyi düşüncelere sevk etmesidir."(s77) "Cato'nun şu sözü, başka birçok sözü gibi, çok zekice: "Bazılarına sivri dilli bir düşman, tatlı dilli görünen bir dosttan daha hayırlıdır; çünkü ilki her zaman doğruyu söyler, ikincisi hiçbir zaman." Sahiden çok garip, insanlar uyarıldıklarında rahatsız olacakları şeyden rahatsız olmuyorlar da, rahatsız olmayacakları şeyden rahatsız oluyorlar; çünkü hata yapmış olmaları onları kaygılandırmıyor aslında, eleştirilmek zorlarına gidiyor. Oysa tam tersine hatalarına üzülmeleri, yapıcı eleştiriye de sevinmeleri gerekirdi."(105)
Dostluk ÜzerineMarcus Tullius Cicero · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20253,386 okunma