Yarım Bırakılanlar:)
Fyodor Dostoyevski
Fyodor Dostoyevski
James Joyce
James Joyce
dan etkilendiği çok aşikar.Dostoyevski den romanında çok sık bahsederken, Joyce un ise meşhur bilinç akışı tekniği kullandığını görüyoruz.Aynı
TutunamayanlarOğuz Atay · İletişim Yayınları · 202474,8bin okunma
··1 alıntı·
3 +1'leme
70,8bin Gösterim
Benim de hala kitaplığımda bekleyen bir eser kendimi tutunamayanları hissiyatını anlayabilecek miyim diye düşünüyordum. Bir çok insan dan negatif yorum duyduğum için dir belki’ de.
Edebi anlamda size birçok şey katacaktır ama zevkli bi kitap değil bunu belirtmeliyim.
Merhabalar; Selim Işık’ın dertleri hafife alınmamalı. Varoluşsal bir sorunu var, yerleşememekle ilgili, zaten Oğuz Atay yabancılaşma sorunu anlaşılmadan okunacak biri değil. Ve modern insan için de bu büyük bir sorun. Oğuz Atay okumak istiyorum diyenlere önce öykülerini okuyun sonra karar verin derim. Beyaz Mantolu Adam neden öldü bir bakmalı buna, Korkuyu Beklerken müthiş bir hazırlık olur diğer kitaplarını okumak için. Toplumla uzlaşma sorunu, hayata oturmayla sorunu olmayanın Atay’la ne işi olur? Toplumsal konuların ve ekmek kavgasında siyasi kavgada olanların anlatıldığı bir dönemde o karnı tok olanın varoluşsal sorunlarını anlattı. O yüzden dönemi tarafından anlaşılmadı. Ben buradayım beni duyun dedi. Varlık ve benlik bilincine ulaşmak da karın doyurmak kadar önemlidir bence ve o yüzden kimlerin ne derdi var Selim dememek lazım. Modern karnı toklar, toplum içinde kaybolanlar, yabancılık çekenler, kabul görmeyenler, entelektüel sancı çekenler toplanın hele der Oğuzcuğum Atay. Yine de incelemenizi okuyunca gençliğime döndüm teşekkürler ellerinize sağlık.
Önceki 2 yanıtı göster
Acılarımız tabiki de önemlidir.Özeldir.Bu konuda hem fikiriz.Ama netice konusu kitapta rahatsız etti.Gerisinde hemfikiriz.
2puan neden kirdin Emreeee 😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭?!
Kalemine sağlık 👏 gerçekten zor bir kitap benim de üst üste 2-3 kere okumak zorunda kaldığım yerler oldu. Kitabı bitirmeyi başaranlardanım bu arada 😂
Haha 😂 teşekkür ederim..Tutunabilmek sizin iyi bir okur olduğunuzu gösterir bence 😇
Hocam yorumunuzu bu kadar çok cümle kurmuş birine göre değerlendirdiğimde çok sığ buldum,böyle talihsiz ve dayanaksız cümleler kitap okuyan birinin kaleminden de çıkabiliyor demek ki. Romanda intihar etmiş birinin,toplumdan soyutlanması ve bunu ona götüren tarihi,coğrafi ve psikolojik nedenleri çok açıkça yazar anlatıyor. Kaçırmış olma ihtimaliniz yok çünkü kitap yüzlerce sayfa bu konuyu ele alıyor. İntihar etme nedenini saçma bulmuşsunuz, Selim Işık'ın intihar nedenini anlayan kişilere zaten biz Tutunamayanlar diyoruz. Teşekkürler.
Önceki 2 yanıtı göster
Pelin hanım, ben muhafazakar diye yorumlayacağınız bir insanım ve bana göre tüm intiharlar boş..Tam anlamıyla ben bu kelimeyi kullanarak ifade edebileceğimi düşündüm..Her kitabın kendi özeli var, kendi iç dünyası var..Ama bu Emre Bulut bakış açısından böyle değerlendirildi..Kendi içime anlatamayacağım bir durumu mantık çerçevesinde yorumlamamak mümkün değildi..Yorumunuz için sağolun..
İncelemenizde "Özel bir jürinin seçtiği oylamada en iyi 2.Türk romanı seçilmiştir" bilgisinde hata olmuş. 1970 TRT Sanat Ödülleri Yarışması'nda "roman" dalında, birincilik, ikincilik gibi bir ödül verilmemiştir. Jüri yarışmaya katılan sekiz eser arasında böyle bir derecelendirme yapmamıştır. Yarışmaya katılan sekiz romana da eşit derecede "başarı ödülü" verilmiştir. Tarık Buğra da, Fakir Baykurt da, Oğuz Atay da aynı başarı ödülünü almıştır. Geniş bilgi için bknz.
Doğrusu Varken Yanlışı Neden? Oğuz Atay
Doğrusu Varken Yanlışı Neden? Oğuz Atay
, s. 43-44. Tutunamayanlar'ın anlaşılamamasının ve yarım bırakılmasının nedeni olarak, suçu kitaba atmaktan ziyade kendimizde aramamız gerektiğini düşünüyorum. Örnek bir vaka için bknz. #163453079
Önceki 2 yanıtı göster
Yukarıdaki linki tıkladınız mı?
İncelemeniz güzel olmuş, kaleminize sağlık. Lakin son iki paragrafınıza katılmıyorum. 18 yaş altıyım şuan okuyorum ve çok güzel gidiyor. Edebiyat konusunda da pek tecrübeli değilim. Özel okurlar, kaliteli okurlar derken de neye göre özel? Neye göre kaliteli?
Önceki 3 yanıtı göster
@Vusala121 hesaplar karıştı sanırım..
1 yanıtı göster