2022 1. kitabı
Okunma: 24 Nisan 2022 14:29
"Bugün neredeyse bir 'günaydın' a bile karşılık vermeyen insanların olduğu bir çağda yaşıyoruz.İnsanlar maneviyattan uzaklaştıkça maddiyatın esiri oluyorlar, kendilerinden kaçtıkça eşyanın kölesi oluyorlar. O yüzden kendinizi keşfetme yolunda başkalarının yoluna ışık tutmanın önemini unutmayın ve kendinizi içeriden iyileştirmek istiyorsanız almayı değil önce vermeyi tercih edin." "Tüketim toplumları önce yok eder, sonra da yok ettiği şeyi temsil eden taklitler yaratır; doğayı tüketip doğayı taklit eden yeşil kentler, sağlığı tüketip sağlığın yeniden kazanımını temsil eden check up paketleri yarattığı gibi." ️Eşyanın insana hizmet etmesi gerektiği yerde, insanın eşyaya hizmet ettiği hatta taptığı bir çağda ömrümüzü idame ediyoruz. Sınırları Aşmak kitabı aslında hepimizin bildiği mevzuları, sorumlulukları ihtiva ediyor. Kapitalist sistemin oluşturduğu tüketim toplumu, tüketim psikolojisi, bireylerde meydana getirdiği tüketim hastalığı, eşyanın üretimi sırasında küresel anlamda verdiği zararlar işlenilen konular arasında. Sosyal mecralarda da kendisini zuhur eden bu aşırı tüketim çılgınlığını Baranoğlu, hiç şüphesiz ki hastalık olarak nitelendirmiş. Bu tüketim hastalığını ise nedenleri, bireysel ve küresel belirtileri, tedavi şeklinde izah etmiş kitabında. Bir eşyanın üretiminden atık hale gelene kadar harcanan enerjinin, kaynaklarımıza verdiği zararın bilincinde olup bunu gelecek nesillere de aksettirmemiz, başlıca sorumluluklarımız arasında olmalı. Tıka basa eşya ile dolu mekânların zihinsel olarak da karmaşıklığa sebep olacağı bahsediliyor kitapta. Sadeleşme sürecinde kendisinden fazlasıyla feyiz aldığım bir şahıs Selen Hanım. Sadeleşmenin sadece eşyalardan ibaret olmadığını ve süreklilik göstermesi gerektiğini anlatan, kendi deneyimlerini paylaştığı Bana Bi Sade kitabını da okumanızı öneririm. Ne yazık ki etrafımız sürekli tüketmeye meyilli uyarıcılarla dolu. Bu hastalığa yakalanmak ise an meselesi. Tüketmekten ziyade zarar vermeden istifade edelim. Sınırları Aşmak Selen Baranoğlu
Sınırları AşmakSelen Baranoğlu · Doğan Kitap · 2021106 okunma