2022 16. kitabı
Okunma: 08 Mayıs 2022 12:34
Birçok yerde karşılaştığım gerek adıyla gerek kitap kapağı ve konusuyla gerçekten dikkatimi çeken bir kitaptı Gece Yarısı Kütüphanesi. Baş karakterimiz -Nora Seed- 30 yaşında kedisiyle yalnız yaşayan biri. Nora depresyondan muzdarip. Bir gün kedisinin ani ölümüyle sarsılıyor. Sonraki gün işten çıkarılıyor üstelik verdiği piyano dersinden de mahrum kalıyor. Annesi ve babası vefat etmiş, abisiyle görüşmüyor, evleneceği adamı terk etmiş, en yakın arkadaşı ile iletişi kopmuş. Kısacası Nora yapayalnız hissediyor. Hayatını düşündüğünde ise durum ona çok çaresiz geliyor ve Nora gece yarısında intihar ediyor ve hikayemiz başlıyor. Nora kendini sonsuzluğa uzanan bir kütüphanede buluyor. Orada küçükken tanıdığı kütüphaneci Bayan Elm'i görüyor. Bayan Elm'den öğrendiğimiz kadarıyla burası Gece Yarısı Kütüphanesi ve içindeki kitaplar Nora'nın değişik kararlar sonucu yaşadığı birbirinden değişik hayatlar. Burası Nora'ya verilen 2.bir şans. Nora bu kitaplarda yaşanan farklı hayatları yaşayıp kendisine en yakın hissettiği hayatı yaşayabilme şansını elde ediyor. Kimi zaman kendini bir rockstar kimi zaman da bir bar sahibi olarak buluyor. Peki Nora istediği yaşamı bulabilecek mi? Nora ile aramızdaki iki farklılık var: Biri yaşımız. Diğeri ise Nora'nın çok yönlü olması. Bana o kadar çok benzeyen bir karakter ki kitaba adapte olmakta ya da anlamakta hiç sıkıntı çekmedim. Dediğim gibi Nora çok yönlü bir kız ama hayatta hiçbir yere gelememiş. Kendini potansiyelini harcamış ve 30 yaşına gelmiş de olsa hala bunun acısını çekiyor. Hala yaşabileceği daha farklı hayatları düşlüyor. Kitabın da vermek istediği mesaj bu. Yaşayabileceğiniz diğer hayatların şimdiki hayatınızdan daha iyi olacağını düşündüren ne? Nora neye göre başarısız? Hala çekmekte olduğumuz pişmanlıklar ne kadar bizim suçumuz? Peki yaşadığımız hayat yeterince iyi olmasa bile yine de içinde güzellikler yok mu? En yaşamak istemediğimiz zamanlarda bile küçücük bir yaşam arzusu içimizde durmuyor mu? Yazar neye baktığın değil ne gördüğün önemli yazmış kitapta öyle doğru ki...Neye nasıl baktığımız çok önemli. Birçok ders veren ve farkındalık kazandıran bir kitap. Ortalarda sıkılma haline girecek olsanız da kitap ondan sonra akıp gidiyor. Okumaktan mutluluk duyduğum ve en çok etkilendiğim kitaplar listeme girebilmiş bir kitap. Kitabın herkese bir şeyler katacağını düşünüyorum. Okuyan herkese teşekkür ederim.
1000k
Gece Yarısı KütüphanesiMatt Haig · Domingo Yayınevi · 202598,1bin okunma