···Okunma: 20 Ekim 2021 03:00 "Sizin için bir hiç olarak burada nasıl kalabilirim? Duyguları olmayan bir makine mi sanıyorsunuz beni? Bir lokma ekmeğim ağzımdan alınıp hayat veren suyum kesildiğinde dayanabileceğimi mi düşünüyorsunuz yoksa? Sırf yoksul, sıradan, gösterişsiz, ufak tefek olduğum için duygusuz ve kalpsiz olduğumu mu sanıyorsunuz?"
Herkese selam :))Uzun zamandır okumak istediğim, kitaplığımda her gördüğümde hâlen okumadım diye kendime kızdığım Jane Eyre'i sonunda okudum. Öncelikle kitabın kalınlığı sizi asla korkutmasın! Jane Eyre, benim heyecanla başlayıp, hiç sıkılmadan okuduğum nerdeyse günün tüm saatlerinde elimden bırakmak istemediğim bir kitap oldu. Kitabı ne kadar sevdiğimi yeterince anlattığıma göre gelelim konusuna..
Jane, küçük yaşta anne babasını kaybediyor ve dayısının yanında yaşamaya başlıyor. Küçük kızın talihsizliği burada da devam ediyor ve dayısı da hayatını kaybediyor. Dayısı ölmeden önce Jane'i karısına emanet ediyor ancak Jane bu evdeki hayatı boyunca yengesi ve kuzenleri tarafından hem fiziksel hem de sözlü şiddete maruz kalıyor. Daha sonra yengesi onu yatılı bir okula gönderiyor. Jane burada da bir çok zorlukla başa çıkmak zorunda kalıyor ancak hayatı da burada öğreniyor. Bu okulda o kadar uzun kalıyor ki öğrencilikten öğretmenliğe yükseliyor. Bir iki sene de burada öğretmen olarak kalıyor ancak Jane artık gerçek hayatı, dışarıyı görmek istiyor. Bu isteğiyle çocuklara mürebbiyelik yapmak için gazeteye ilan veriyor. Bu ilan Rochester malikânesinden görülüyor ve böylece Jane için bay Rochester'li günler başlıyor.
Jane'in o şahane aşkını okumak, dönemin kadınlarının özelliklerini düşündüğümüzde erkeklere baş kaldırmasına şahit olmak, okurken beni en çok heyecanlandıran kısımlardı. Kitaplarda böyle güçlü kadınları okumayı gerçekten çok seviyorum. Charlotte Bronte'nin yaşadığı dönemi düşünürsek böyle güçlü bir kadın karakteri yazmasına ayrıca hayran kaldığımı söylemek istiyorum.
Bu şahane klasiği herkese tavsiye ediyorum. Ama klasik okumayı sevenler özellikle sizler bu kitabı sakın ertelemeyin. Çünkü okunması hiç de zor olmayan bir kitap.
Sevgiyle ve kitapla kalın...