2022 28. kitabı
Milli Eğitim Bakanı Saffet Arıkan Gazi Eğitim Enstitüsü'nde gördüğü İ Hakkı Tonguç'u beğenmiş Bakanlığa getirtmiş İlk Öğretim Genel Müdürlüğü koltuğuna oturtmuştur. İki yıldır birlikte çalışmakta Ankara'nın yakın köylerinde inceleme gezileri yapmaktadırlar. Bir inceleme gezisinde Bakan arabadan iner ve Tonguç'a "Bak, şu stebi görüyor musun? Köylü onu yendiği gün ters talihini de yenmiş olacak" der. Bakan doğru söyler. Nüfusun %80' inin köylerde yaşayan ülkede ilköğretim çağındaki çocuk sayısı 1.100.000 idi Bunların %29 şehirde %78 köylerde okula gidemiyordu. Köylerde çalışacak öğretmenler o günkünden başka nitelikte olmalıydı. Bu işe oldukça kafa yoran Genel Müdür Kayseri, Yozgat ve Çorum köylerinde incelemelerde bulundu. İzlenimlerini ve çözümlerini Bakanla paylaşan Tonguç'a Bakan Bildiğin gibi yap, çalışmalar hızlı yürüsün dedi. Tonguç ekibiyle birlikte kollarını sıvadı. Bu çok zorlu bir savaştı. Köylerden, askerlikte okuma yazmayı öğrenmiş yetenekli gençler toplanacak, Eğitmen kursundan geçecek bilgi ve beceri kazandırılacak yine kendi köyüne ışık olarak gönderilecekti. Tonguç bu kurslardan birini de Kastamonu'da açacaktı. İstanbul'da ilköğretim müfettişi olarak çalışan Süleyman Edip Balkır'ı acilen Ankara'ya çağırır ve birlikte Kastamonu'ya geçerler. Eğitmen Kursunun yapılacağı Göl Köyde bir konaktan başkası yoktur. Balkır çok zorlu bir işe soyunmuş başarmaktan başka bir çaresinin olmadığını bilmektedir.. ............................ Tonguç odasında düşüncelidir. İki hizmetli bir paketle odasına girerler. Tonguç o ne diye sorar. Bilmiyoruz müdürüm Kastamonu'dan geliyor derler. Öyleyse güzel bir şeydir getirin masanın üstüne bırakın. Paketi gösterdiği yere bırakırlar. Tonguç paketi açar içinden Nar gibi kızarmış dört tuğla çıkar. Altında Göl Köy damgası vardır. Tonguç'un gözleri yaşarmıştır. S. Balkır yokluğu varlığa çevirmiş bir destan yazmıştır. Bu destan eğitimin, emeğin, inancın başarmanın destanıdır. Bu destan yoklukla kurulan Kastamonu Göl Köy Eğitmen Kursunun Destanıdır. Araştırmalarıyla kültürümüze böylesi değerli bir eser kazandırdığı için Mehmet Saydur Hocama çok teşekkür ederim.
Göl 1938Mehmet Saydur · Görkem Yayınları · 20191 okunma