2022 6. kitabı
Okunma: 30 Mayıs 2022 22:34
Öncelikle epeydir Zweig okumuyordum ve daha kitabın ilk sayfalarında bunun pişmanlığını yaşadım. Ve umuyorum ki bu pişmanlık hissi yüzünden sıklıkla Zweig ile karşılaşacağım. Kitaba gelirsek acaba bundan sonra ne olacak, burası nereye bağlanacak dedirterek kendini tek nefeste okutmayı başarıyor. Amok koşucusu kesinlikle herkes tarafından okunmasını ve okutulmasını tavsiye ettiğim kitaplardan biri olarak bende ki yerini aldı. Kitap bir doktorun yardıma muhtaç bir insana yardım etme noktasında mesleğinin getirdiği sorumluluklar ve kendi karmaşık duyguları arasında kalmasını ve devamında yaşanan olayları konu alıyor. Karakterlerin psikolojileri, sıkkınlıkları, çaresiz ve kimsesiz oluşları o kadar güzel bir şekilde kaleme alınmışki kitaba başladığınız andan itibaren kendinizi kaptırıp karakterlerle beraber o sıkkınlığı yaşamaya başlıyorsunuz. *SPOILER* Doktor görevindeki karakterimiz yaşadığı yerdeki yalnızlığından ve beyaz insana aç olmasından doğan psikolojik duygular ile kendisine yardıma gelen beyaz kişiye karşı karmaşık duygular içine düşüyor. Daha sonrasında doktorun kadına bağlılığı kadına karşı duyduğu aşktan mı, bir doktor olarak yardıma muhtaç bir hastayı çaresiz bıraktığı düşüncesi yüzünden mi yoksa yaşadığı yerin getirdiği boşluk hissine karşı bir kurtarıcı olarak gördüğü için mi bunun cevabının kitabı okuyan kişiye göre değişkenlik gösterebileceğini düşünüyorum fakat benim şahsi düşüncem tamamen mesleki bir duruma bağlı olduğu yönünde. Ama her neye bağlı olursa olsun kadına karşı verdiği sözü tutarak sırrını her şeye ve herkese karşı koruması(kadın öldükten sonra bile canını hiçe sayarak)beni en çok etkileyen kısım olduğunu da buruk bir hevesle söylemek istiyorum.
Amok KoşucusuStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2021134,8bin okunma