Kitaba ismini veren gazeteci karakterimiz Azade'nin anlatımıyla okuduğumuz eser; basit bir olay örgüsünden ibaret olup okurun zihnini yormadan kitabın ilk başından kolaylıkla çözüp sonucun ise şaşırtmadığı bir kurgu olarak ele alınmış. Kapak görseli ve kitabın isminin yanısıra polisiye olarak okura sunulan kitap sadece araştırmayı ve kurcalamayı seven bir gazetecinin her işinin rast gitmesiyle sonuçlanan bir kurgudan ibaret, polisiye kısmı ise tartışılır. İntihar eden genç edebiyat öğretmeninin bulunduğu olay yerine gelen polislerin haberin deteylarını gazeteci arkadaşa vermeleri dışında bir de kitabın sonuna doğru yine gazetecinin olayı çözdükten sonra dahil olmaları dışında pek polisiye olabilecek kriterlere rastlayamadım. Daha olaya nerden bağlanacağını bilmediğimiz fakat yazarın kitabın başında uzun uzadıya açıklama yaparak okura sunma faslından sonra düğümün kendisinde çözüleceğini bildiğimiz bir başka karekterle daha baştan sonuca ulaşıyoruz. Çok karmaşık olmayan hikaye de basit bir intihar vakası olarak gazetelerde yer alan edebiyat öğretmeninin ölümünün ardından yaptığı araştırmalar doğrultusunda olayların seyri değişmeye başlayınca gazetecimiz daha fazla sorularla yoluna devam etmeye karar verir. # spoiler
İntiharın altında ünlü roman yazarının eser hırsızlığı çıkınca ölüm sebebi sadece basit bir intihar gibi gözüken fakat bütün hayellerini ve geçmişini yazdığı "İnci" kitabının da bu yaşananlardan nasibini almış olması elbette gazetecinin dikkatinden kaçmaz.Böylelikle yaptığı uzun araştırmalar neticesinde yazılarının bir okul dergisinde harcanmasını istemeyen gençlerin yazarla bir şekilde tanıştırılmalarını öğrenen ve sonrasında devamı gelmeyip yine bu gençlerin pusturulmaları kafasında oluşan soruların cevaplarını okurlarında merak ettiği bölümlerde öğreniyoruz. Yazar bütün bu yoğunluğun yanında genç yeteneklerin yazdıkları yazdıklarını okuyor, değerlendiriyor ve üstüne onları evine davet edip onlarla tanışmak istiyor. Tabii sonrasında gençlerin umudunu çalıyor. Yazarla yolu kesişen genç edebiyat öğretmeninin intiharının ardından gizlediği defterinde bahsettiği inci aslında bir şifre miydi? Ünlü yazarın son kitabında yer alan "İncisini Yitirmiş İstiridye" notunun bahsedilen inci ile bağlantılı olması intihardan daha çok hangi gizli gerçekleri saklıyordu? Öğretmenin içinde bulunduğu son dönemlerde ki hâl ve tavırları intiharını her ne kadar desteklese de onu tanıyan arkadaşları ve ailesi kesinlikle onun bu yönteme başvurmayacağını biliyorlardı. Gazeteci karekterimizin öğretmenin okuldan bir arkadaşıyla yaptığı görüşmede ona ait yazıların da yazar tarafından seçilip yine kendi eseri gibi yayınlaması, gençleri tehdit edip korkutarak sindirmek istediğini öğrenmesi bu olayın üstüne daha çok gitmesinin nedenleri arasında yer alıyor. Bir şekilde çözüme kavuşan intiharın altında yatan gerçekler bir tataftan gazetecinin bir polisle yaşayacağı aşkın sinyallerini verirken bir taraftan da konuya uzun detaylarla dahil olması gerektiğini düşündüğüm fakat son sayfalara sıkıştırılan acımasız deney ve işkencelerin yapıldığı kafesler içerisindeki ölü ve diri hayvanların vahşeti katılmış. Tabii birde sahte yazarın yurt dışı deneyimlerinden edindiği karışımlardan yaptığı zehirleri hem hayvanlar hem de insanlar üzerinde uyguladığı da öğretmenin intiharını da böylelikle açıklığa kavuşturmuş. Aslında konu daha detaylı bir şekilde okura aktarılabilseydi anlatılmak isteneler böylece son sayfada eğreti kalmazdı. Güzel bir aşkın sinyallerinin verildiği satırlar ise yarım kalırken acabalarla biten bir final olmuş.
Demek istediğim kitap görseline takılan okurlar için içeriğininde bunu desteklemesi önemli olduğu kadar konuların birden okura yüklenip kolayca çözümlenmesi yine biz okurlar için kitabın arka kapağında yazdığı gibi -"Bu, böyle olmak zorunda değil." (di) diyerek bir kitapla daha buluşmamızın sonuna geliyoruz. Ayrıca eserin ilk sayfalarında kitaplar ve okumanın önemi üzerinde çok duran ve bu konu ile ilgili geniş bir bölüme yer vererek okuma tüyoları içeren satırlar yazarın derin bir okuma geçmişinin sinyallerini verdiğini de belirtmeden geçemeyeceğim. Özlem Gürhan'dan okuduğum ilk deneğimimle düşüncelerimi de paylaştığım 'Azade' keyifli bir okuma oldu benim açımdan diyerek kendisine başarılar diliyor ve incelememi bitirmek istiyorum.
10 Numaradaki Sır AzadeÖzlem Gürhan