2022 11. kitabı
Okunma: 11 Haziran 2022 22:35
Merhaba. ‍️ Yine yıllar önce okuduğum , bir daha okuma fırsatı bulduğum çocuk klasiklerinden bir eserle geldim. Mutlu prens, acıların olmadığı Sans Souci Sarayında mutlu bir hayat sürmektedir. Öldüğünde heykelini ülkenin yüksek noktasına altından heykelini yaparlar. Göç etmek üzere olan kırlangıç heykelin ayağının dibinde yatarken ıslanır. Heykelin ağladığını görür. Heykel, taştan da yapılsa yüksek noktadan ülkede zor durumda yaşayan insanlara üzülmektedir. Kırlangıç sayesinde kılıcında yakutu bir aileye , gözleri safirden yapıldığı için onları başka ailelere , vücudundaki kaplama altınları yoksul insanlara dağıtır. Artık görmediği için kırlangıç ona ülkede olup biten her şeyi anlatmaktadır. Bir gün kırlangıç öleceğini anlayıp heykelin omzuna konarak dostuna veda eder ve heykelin ayağının ucuna cansız bedeni düşer. Heykelden bir çatırtı duyulur, kalbi ikiye ayrışmıştır. Zamanla altın kaplamaları yok olmuş , gözleri olmayan bir heykele dönüşür. Ülke yetkilileri eritip başka heykel yapmaya karar verirler. Ama kalbi erimiyordur. Onu da kuşun üstüne atarlar. Tanrı katında o kuş sürekli öter, Mutlu Prens de sonsuza kadar onu över. Hikayede bahsedemediğim daha bir sürü güzel detay mevcut. Ayrıca kitapta Bencil Dev, Sadık Dost, Bülbül ile Gül, Genç Kral, Infanta’nım Yaş Günü, Yıldız Çocuğu ve Balıkçı ile Ruhu adında çok güzel hikayelerde var. Çok severek okuduğum bir klasikti.
Mutlu PrensOscar Wilde · Mavi Nefes Yayınları · 029,8bin okunma