Yeni Bakış Gazetesi köşe yazısı
Köşe Yazarları Enise Dikmen Kaplan Kitap okumayı seven biri olarak, ben kitaba dokunup okumayı severim. O yüzden hiç e-kitap uygulaması indiren biri değildim. Arkadaşım kitap yazdım, okusana dediğinde tanıştım e-kitapla. Açıkçası biraz zorlandım diyebilirim, ‘nasıl yapacağım, nasıl indireceğim’ derken bir şekilde yaptım. İlk e-kitapla tanıştım. Bu deneyimi sizlerle paylaşmak istedim. Benim gibi kitaba ‘okumam için dokunmam lazım’ diyenlerdenseniz, önyargınızı kırın deneyin derim. Benim okurken keyif aldığım ve e-kitapla tanıştığım kısa etkileyici kitaptan bahsedeyim. Adalet düzenine, cezaevlerinin ne kadar ıslah ettiğine, insanlık suçuna değinen çok güzel bir kurgu. Islahat Yazarı Selahattin Tomar, önsözde şöyle diyor: “Herkes aynı şartlarda gelmiyor dünyaya. Bu rastgelelikte, yaşam koşullarını adil paylaştırabilme görevi biz insanlara düşmüşken, tarih boyu sınıfta kaldık bu dersten. Oysa adalet sistemi ne için var? Toplum düzenini, güvenliğini ve huzurunu sağlamak için. Suç işleyen biri cezasını çektikten sonra, tekrar suç işleyebiliyorsa, suça olan meyili ortadan kalkmıyorsa, yani ıslah olmuyorsa, eksik olan bir şeyler var demektir. Hatta bu kişilerin gerçek anlamda ıslah olması bir yana dursun, normal yaşam sürmeleri de imkansız hale geliyor. Hüküm giymiş. Topluma kazandırmaktan çok suça teşvik ediyor adeta. Kısaca toplumu dizayn etmek üzere şekillenmiş olan sistem işlevini tam manasıyla yerine getiremiyor. Ne caydırabiliyor, ne ıslah edebiliyor, ne topluma kazandırabiliyor, ne de kamu düzenini sağlayabiliyor.” Ben çok haklı buldum, her anlamda. Üzerine daha çok konuşulması gereken önemli bir konu. Erkek cinayetlerinin, tecavüzlerin, hayvan katliamlarının çokça karşımıza çıktığı ülkemizde. Kitapta insanlık suçu birimi açılmış, sizce her suç insanlık suçu değil midir? İnsan olamadığımız her zaman suç işleriz bence. İnsan olmak empati yapmak en önemlisi anlamak hem kendini hem karşındakini. Selahattin Tomar, en çok karşılaştığımız ve hiçbir zaman empati kurmadığımız engelli bireyler üzerinden kurmuş hikayeyi. Çok etkileyici ve hayatın içinden bir kurgu olmuş. ‘Hayatın içindense kurgu mu olur?’ derseniz evet olur. Nasıl mı? Islahat’ı okuyup görün. Kitabı; Googleplay, Kobo, D&R gibi sitelerden satın alıp okuyabilirsiniz. Şimdiden iyi okumalar. Emeğine, kalemine sağlık. Başarılar, Selahattin Tomar.
Islahat
Islahat