Enes b. Malik (ra) anlatıyor. (Son çocuğu dünyaya geldiğinde) Resulüllah (sas) "Bu gece bir oğlum oldu. Ona atam İbrahim'in ismini verdim" buyurdu. (Yaklaşık bir buçuk yıl sonra) o bebeği Resulüllah'ın (sas) gözleri önünde can verirken gördüm. Resulüllah'ın gözlerinden yaşlar döküldü ve şöyle buyurdu: "Göz yaşarır, kalp üzülür fakat biz Rabbimizin razı olacağından başka söz söylemeyiz. İbrahim, biz senin ölümünden dolayı gerçekten üzgünüz" (Ebû Dâvûd, Cenâiz, 23, 24)
Alıntı
Ümmügülsüm
Hz. Peygamber'in (s.a.s.) evladının vefatı sırasında Medine'de güneş tutulduğu rivayet edilmektedir. Bazıları bu doğa olayını İbrahim'invefatı ile ilişkilendirmek istemiştir. Ancak Hz. Peygamber (s.a.s.), cahiliye inanışlarından olan bu düşünceye şu sözleri ile karşı çıkmıştır: "Güneş ve ay Allah'ın ayetlerinden iki ayettir. Bunlar hiç kimsenin ne ölümünden ne de hayatından dolayı tutulur. Ay ve güneş tutulması görünce Allah'ı zikre koyulun ve namaz kılın!" (Nesâi, Kusuf, 14).
Ümmügülsüm
Efendimiz, vefat eden evlatları arasında yine süt çağında olan Kasım için söylediği sözü İbrahim için de söylemiştir: "Muhakkak ki onun için cennette süt emzirecek biri vardır." (Buhârî, Edep, 109) Resulüllah (s.a.s.), yavrusunun mezarına bir taş getirilmesini emretmiş ve taşı kabrinin başına dikmiştir. Kabrinin üzerine ilk defa su serpilen de o olmuştur.
Ümmügülsüm
Müminlerin annesi Mâriye'den dünyaya gelen İbrahim'in doğum müjdesini küçük yavrucağın ebeliğini yapan Ümmü Râfi vermiş ve yıllar sonra büyük bir sevincin yayılmasına neden olmuştur. Bu habere çok sevinen Hz. Peygamber (s.a.s.) ona bir köle hediye edip İbrahim'in annesini hürriyetine kavuşturduğunu ifade etmiştir. Sonra yanındakilere sevinçle "Bu gece bir oğlum oldu, ona atam İbrahim'in adını verdim." (Müslim, Fezail, 62) demiştir.