···Okunma: 08 Temmuz 2022 23:09 Bu betiği ilk okul yıllarında okuduğumu hatırlıyorum. Yıllar sonra yeniden okumak nasip oldu. Kemalettin Tuğcu'nun melodram olmayan uzun öykülerinden biridir çünkü bu yayınevi, Tuğcu'nun külliyyatından okullarda okumak üzere seçtiği bir kaç uzun öykülerden biridir. Bu yayınevinin mantığıyla Tuğcu'nun külliyatını belli dönemlere ayırabiliriz. Böylece melodram uzun öyküler lise düzeyindekilere hitap edebilirler.
Bu uzun öyküde "Arap" tabiri; Hami ırkından gelen Afrikalılar için kullanılması yanlıştır. Belki de bu yanlış, Osmanlı zamanında toplumumuzun iliklerine kadar aşılandığını anlayabiliriz. Arap sadece Arap Yarımadası ve Ortadoğu'da yaşayan Sami ırkında gelen halkın adıdır. Araplar, Afrikalılar gibi koyu tenli değildirler. Sudan, Araplar'ın işgal ettiği bir Afrika ülkesidir. Sudan'ın yerli halkı Afrika kabilelerinden Fur, Beja, Nuba ve Nübyan kabileleridir. Dolayısıyla Mergup'un kökenli Arap değil bu kabilelerden biridir. Sudan Arapça'da Siyahiler demektir.
Mergup gibi diğer Afrika göçmeni vatandaşlarımıza karşı ırkçılık ettiğimizi sanmıyorum çünkü bizler hoşgörü ve adaletin yeryüzündeki temsilcileriyiz. Belki de rahmetli yazar, kurgu gereği böyle yazmış olabilir. Şimdi bu konuda ne düşünsek yanlış çünkü ölmüş insanın günahına girmiş olabiliriz. Mergup'u Survivor 2021 sekizincisi olan Gönüllü Steve Salam ile kıyaslarsam Mergup daha ağırbaşlı, efendi, saygılı, vefalı ve değer verilmeyi hak eden biridir. Steve Salam'ı tanıdıktan sonra bazen sömürgecilerin ettiği muameleye hak veresim geliyor ama Afrikalılar için de Mergup gibilere haksızlık etmekten korkuyorum.
Dizinin adı "MERGUP" olsun diyerek dizi uyarlaması köşeme davet ediyorum. Aziz Bey rolünde Ahmet Saraçoğlu, Mürşide rolünde Bennu Yıldırımlar, Gülbeyaz rolünde Aslıhan Kapanşahin, Kerim rolünde Ayberk Koçar ve Gülyeter rolünde Parla Şenol canlandırken Beyza ve Mergup roller için uygun çocuk yıldızlar seçmelidir. Severek okuduğum uzun öyküyü okunmanızı şiddetle tavsiye ediyorum.
#BetikEli #BoşBeşik #KemalettinTuğcu #ÜnlüYayınları #Kitapyorumu #UzunÖykü #OlayÖyküsü #EvlatAcısı #Yetimlik #Öksüzlük #Irkçılık #KitapTavsiyesi #KitapTutkusu #KitapOkumakÇokGüzelŞeydir #OkudumBitti #Bookstagram #Bookstagramer