Hepimiz Gregor Samsa’yız
2022 31. kitabı
Okunma: 21 Temmuz 2022 04:18
Kitabı okurken hep içimde bir acı hissettim ve bu acıdan rahatsızlık duydum. Dönüşüm, değişim yada metamorfoz her neyse işte. Kitabın böcek karakterini kendime o kadar benzettim ki; o elma benim sırtımda çürümüş o sopa ile ben itilip kakılmışım gibi hissettim. Aile ne büyük bağ. “Ailemin bakımını üstleniyorum” ve “Ailemin yükü bende ” Bu iki cümle anlam bakımından aynı olsa da biri sorumluluk biri yük gibi geliyor değil mi? Oysa sorumluluklar yük mü? Yada hangi sorumluluk hangi durumda yük haline gelir? Bu “yük” kelimesi bile bana fazlaca kırıcı geldiğinden kullanmamayı tercih ederim ama kitap bana acaba ben de böyle olsam ailem ne yapardı diye düşündürdü. Tabii böcek olacağımdan değil de, kötü bir hastalık diyelim. Acaba ilk başta ne yer ne yemez diye seçerek konulan yemekler ittirilir mi artık önüne doğru? Yada temizliğinle ilgilenilir mi? Bence insanın yaşlanmaktan korktuğu en temel düşünce bu. Hayatını idame ettirmek için birine muhtaç olmak. Kendi hayat planlarıma 1915 yılında yayımlanmış bir eserin cümlelerinde rastladım. “Şu borç bitsin sonra işi bırakacağım.” “Şunun için şunu yapacağım”, “bu böyle mutlu olsun” Ee sen? Bir gün böcek olarak uyanmayabilirsin ama bir gün öleceksin? Dönüşüm üzerine çok düşünülmesi gereken bir kitap arkadaşlar. Kapitalist sistemin kölesi, hobisi hiç yok yada hobisi olduğunu anlamayacak kadar denememiş, patronunu daha da zengin etmek zorunda olan, eve geldiğinde bir kaç parça huzur arayan, sevmediği işler yapan, potansiyelinin farkında olmayan mutsuz insanlarız. Evet biz Gregor Samsayız ve tek farkımız böcek gibi görünmüyoruz. Eserin konusu: Gregor Samsa'nın dönüşümüdür. Öyküde; yalnızlık, dışlanmışlık ve yabancılaşma temaları işlenmektedir. Neden böcek? Diye araştırdığımda böyle bir bilgi buldum; Çünkü ezilmişliği, çirkinliği, iktidarsızlığı ve dışlanmayı en iyi temsil eden varlık. Çünkü Kafka, babasıyla yan yana durduğu bütün anlarda kendini bir böcek gibi ezilmiş ve çirkin hissediyordu. Dönüşüm büyük oranda Kafka'nın aile yaşamının da trajedisidir. Not: Yazar özellikle kapağa bir böcek çizilmesini istemediği halde gördüğünüz tüm hamamböceklerini kitap kapağı yapmışsınız ya helal olsun.
DönüşümFranz Kafka · İlya Yayınları · 2007267,7bin okunma