DÜŞÜNEBİLME
2022 27. kitabı
Gerçekten de tuhaf mıdır Benjamin’in hikayesi? Gerçekten de sıra dışı mıdır, ütopik midir yoksa distopik midir Benjamin’in hikayesi? Kitabın konusunu veya arka kapaktaki yazıları eleştirmeme yazmak yerine düşüncelerimi anlatmak istiyorum sizlere: Yaşlı bir zihinde ve bedende doğmak.Yoksa bunlar Sokrates’in apriori bilgi düşüncesine somut bir örnek midir? Kitabı daha yeni bitirdiğimden ötürü Fitzgerald bu kitabı hangi düşünceyle yazmış bilemem ama bu kitabın bana hissettirdiği düşünceleri aktarabilirim sizlere. Hayat tecrübesiyle doğmuş;hayatı,insanları,doğayı,çevreyi bilerek ve en önemlisi de Yale’e başvurabilecek kapasitede olarak doğan Benjamin…Hissetmeyi,eğlenmeyi biliyor ancak ailesi ve toplum yüzünden “0”dan başlama projesinde buluyor kendini.Oysa burada asıl soru gerçekten 0 mıyız,gerçekten bilgisiz miyiz? İnsan;bir dinde günahsız bir melek gibi kabul edilirken ,diğer dinde ona doğar doğmaz günah çıkartma törenin yapılmasını gerektiriyor.Anlayacağınız aklıma gelen en temel soru şu:Burada önce düşünmemiz gereken varlık mı yoksa bilgi mi? Varlığı kabul edip bilgi sorununa mı odaklanmak gerek yoksa gerçekten de varlık var mıdır emin mi olmak gerek? Asırlar geçti,nice filozoflar ve bilim insanları nice cevaplar verdiler bu soruya.Oysa soru ve cevabı hala netleşmedi bende.Bundan utanmalı,çekinmeli miyim yoksa bundan beslenmeli,araştırmalı mıyım? Kafamda bu sorulara yanıt ararken yazara da teşekkürlerimi sunayım beni düşünmeye ittiği için.Çünkü emin olduğum tek bir şey varsa o da kişinin düşünebilme kabiliyetidir. Şimdilik hoş kalın,düşünerek yatın :)
İnsan ve Duygular
Benjamin Button'ın Tuhaf HikayesiF. Scott Fitzgerald · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202027,9bin okunma