Spoiler İçerir!
2022 7. kitabı
Çocukluğumdan bu yana kitaplarının adını sıklıkla duymuş olsam da bu kitap Victor Hugo'nun okuduğum ilk kitabıydı. Bilimsel kitaplar ve makaleler arasına sıkıştırabileceğim küçük bir hikaye olarak hayal etmiştim. Oysa yazar gerek üslubu gerekse betimlemeleriyle beni derinden etkiledi. Bir idam mahkumunun ölüm haberini öğrenmesi ile başlıyor kitap. Daha sonra idama olan 6 haftalık süre sebebiyle, atıldığı hücredeki yaşananlar birinci ağızdan anlatılıyor. İdam kararının sebebi her ne kadar cinayet olsa da bize bu cinayetin nasıl ve ne sebeple işlendiğinden bahsetmiyor yazar. Ve ölüm korkusunun kendisini sardığı son zamanlarda suçsuz olduğunu haykırıyor adeta! Ölüm kararının verilmesi ile uygulanacağı zaman arasında 6 hafta gibi bir sürenin bulunması elbette ki acı vericidir. Her ne kadar giyotin sehpasındaki mahkumların canının yanmadığına dair rivayetler olsa da. Ayrıca hangi zamanda olursa olsun, evrak işleri vs yüzünden uzayan ve aksayan işlerin olduğu da eleştirel bir bakış açısıyla anlatılmış. Sonlara doğru kitabı gerçekten de bir idam mahkumunun yazdığına kendimi öyle inandırmış olmalıyım ki, kitabın son kısmında mahkumun o satırları ne zaman yazmış olabileceğini düşündüm. Şahsi olarak da mahkumun kızı ile karşılaştığı kısımda bitseydi çok daha etkili bir final olurdu düşüncesindeyim.
Bir İdam Mahkûmunun Son GünüVictor Hugo · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2026152,4bin okunma