İncelemeye başlamak için özellikle provakatif bir başlık attım.
Kitabın yazarı da anlattığı bazı konularda yapılanlar doğru olsa dahi suç içerebilecek konulardan bahsettiği için kitabın gerçekliğini okurun hayal gücüne bırakmış. Zira kitabı okuduğunuzda yazılanlar ve gerçekte yaşananların birbiriyle ne kadar eşleştiğini farkedeceksiniz.
Öncelikle şunu söylememiz gerekiyor. Bu kitabın iki farklı versiyonu bulunmakta.
-İlk versiyon 15 Temmuz 2016 darbe kalkışmasından önce 2006 yılında yapılmış baskı ile başlıyor.
-ikinci versiyon ise darbe sonrasında ve darbe dönemiyle ilgili ekstra bilgi içerecek şekilde genişletilerek yapılmış bir baskı ile başlıyor.
Açıkçası kitap darbe kalkışmasını anlattığı bölümüyle daha fazla anlam kazanmakta. Zira barış zamanlarında yapılan mücadeleler çoğu zaman insanlar tarafından hissedilmez ya da farkedilemez. Ancak savaş anında yaşananlar kolay kolay insanın zihninden silinemez.
Yazarımız Mehmet İshak Telli kitabı kolay okunması açısından yaşananları bir hikaye şeklinde yazmış. Günümüz dizilerinde karşılaştığımız gibi önce doğrudan meselelere dalıyor, sonrasında ise o meselelerin içindeki karakterlerin geçmişine gidiliyor.
Bu anlatım şekli ile başlangıçta ilgili meseledeki karakterin motivasyonunu anlamasak da sonrasında karakterin geçmişinde yaşadıklarının bıraktığı izlerin kendinisini nasıl o motivasyona getirdiğini daha iyi anlıyorsunuz.
Kitap AyYıldız Tim'in genel hikayesini konu alıyor. Yani kitap hack veya siber istihbaratın nasıl yapıldığını anlatan bir kitap değil. Daha çok Ayyıldız Tim'in kuruluşu ve devamındaki süreçte yaşanan olaylara odaklanmış bir kitap.
Zaman zaman sayfalarının arasında başardıkları işlerin haberlerini, tweetlerini ya da maillerini içeren resimler de yer almakta. Yani kitap olayların gerçekliğini sizin hayal gücünüze bıraksa da resimler vasıtası ile gerçekliğine dair ipuçları vermeyi bırakmıyor.
Kitap, Aşk hikayesi sevenler için içerisinde 3 aşk hikayesi de barındırıyor.
Hikayelerden ikisi Ayyıldız Tim üyelerinin klasik aşk hikayesi iken diğeri, Ayyıldız Tim üyelerinin tümünün ülkesine duyduğu aşk.
Kısacası bu kitabı mutlaka okumanızı öneririm.