2022 123. kitabı
#goethe #gençwertherinacıları Günaydın gençlik, Sizle #werther üzerinden konuşmaya geldim. Werther genç bir ressam, bir gün annesi ölünce kardeşlerine bakmak zorunda kalan aynı zamanda başkasıyla nişanlı olan Lotte'ye aşık olur. Bir aşkın bir kalpteki betimlemelerini çok güzel ele alan #goethe aslında bize belirsizlikle ve düşük ihtimalle, baştan kaybedilecek bir yola girmenin neye gebe olduğunu kitabın sonunda çok güzel anlatmış. Tamamen olaylara duygusal pencereden bakmayan bir kadın olarak, bir insanın hayatının bütün gidişatını başka bir insanın eline bırakması beni çok rahatsız eden bir durumdu. Zaten kitap basıldığı yıllarda kitabın sonuna özenip intihar eden çok kişi olmuş. Bence sağlıklı hiç bir insan hayatının iplerini başkasının vicdanına bırakmaz. Bu kadar imkansız bir aşka takıntı derecesinde tutunan #werther 'in sonu şaşılacak bir durum değil. Bu yüzden insanın kendi kendini mutlu edebileceği zevkleri olmalı . Yalnızlık ona verilen bir ceza değil armağan olmalı. Yani kitabın dilini çok beğendim ama bu kadar yoğun romantizm beni bozar Kitaba bir şarkı yazılsaydı kesinlikle #yasminlevyeldelamour olurdu . Şarkı en sevdiğim şarkılardandır, anlamı aşkın kehaneti. Kesinlikle dinleyin. Evet şimdi size gelirsek cancağızlarım. Kitabı okurken en zorlandığım kısmı belirsizlikler oldu. Sistemimizde diğer ülkelere göre geç bile sayılacak bir dönemde meslek seçimine karar veriyorsunuz. Bölüm seçerken bakıyorum işte o bölümde az meslek var, ona gitmeyim felan gibi tercihler yapılıyor. Maalesef hayatımızın yanlışlar silsilesi tam da burada başlıyor. Yeteneğimizi , kapasitemizi hesaba katarak bir karar verip o yolda yürümeye başlamamanın sonrası maalesef hüsran! Bu yüzden hazır bir ara verip dinlenmişken oturup bir karar verip o yönde ter dökmeye başlamanın tam zamanı Unutmayın en kötü karar kararsızlıktan daha iyidir.
Genç Werther'in AcılarıJohann Wolfgang Von Goethe · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2024150,1bin okunma