yok olmanın hikayesi
2022 63. kitabı
Okunma: 10 Ağustos 2022 19:49
kitap belirli bir sıra ve tarih olmaksızın nesnelerin kaybolduğu bir adada geçiyor. nesneler kaybolmaya başladığında insanlar da onların varlığını ve ilgili anılarını unutuyor. hafıza polisleri de kaybolanları unutmayan insanları topluyor. anlatıcının da adı dahil olmak üzere karakterlerin adlarını bilmiyoruz. yazar olan baş karakterimiz editörü R.'yi hafıza polislerinden saklamak için dostu İhtiyar ile bir sığınak yapmaya karar veriyor ve asıl olaylar buradan sonra başlıyor. editör R. ile ilgili benim hiç hoşuma gitmeyen bazı durumlar var ama spoilersız devam etmek istiyorum o yüzden sadece kendisini sevemedim diyelim. en sevdiğim kişi sorgusuz İhtiyar oldu melek gibi adam, iyi bir dost. ayrıca karakterin yazdığı romandan da bölümler yer alıyor kitapta ve sonunda hoş bir bağlantı kuruluyor. bu adada kaybolan (unutulan) şeyler arasında insan da yerini aldığında tüm varoluşsal krizlerim, sebep arayışlarım anlık olarak rafa kalkıyor ve yok olmanın sorgulanma dönemi başlıyor. aslında hep var olan ve olmuş olacakların yok oluşunu seyretmek, varlığını unuttuğumuzda yok olduğuna inanmak ve bir noktada artık yok olmak. benim için tek eksi birçok şeyin (her şeyin) eksik bırakılması oldu. nesneler neden kayboluyor, bunu kim (ya da ne) yönetiyor, insanlar neden hep her şey yoluna girecek düşünmeyin ya havasındalar (sorgulayamadan unutmayı kabullenme) bilmiyoruz. bu kadar muallakta bırakmasına rağmen kitap kendini okutuyor, takdir edilesi :.) [ romanlar da yok olmaya başladığında karakterimiz hangi kitapları atsa, hangilerini hafıza polislerinden saklasa diye düşünüyor. o bölümü okurken ben de düşündüm bunu ve çok derin analizlerim(!) sonucunda, başta komik gelse de karakterimizle aynı kararı vererek kapağını beğendiklerimi seçtim ] varoluş sorgulamanız bittiyse yok olmayı düşünmek ve düşleyebilmek adına okuyabileceğiniz bir kitap. karakterimizin unuttuğu önemli kişi: ileri görüşlü alman şair heinrich heine. *kitapların yakıldığı yerde insanlar da yakılır*
Hafıza PolisiYoko Ogawa · Kafka Kitap · 2021356 okunma