Yücel Amil / Şişli'de Ülkücü Mücadele.
Şişli Kan Dağı Savunmasının Ülkücü Şehitlerine ve isimsiz kahramanlarına ithaf edilen kitap: kısaltmalar, bir ülkücü; Aziz Sancar'ın kısa hayatı, önsöz niteliğinde yazarın Neden Yazdım makalesi, Ülkücü hareket için önemli olan Şehitlik ve Şehitlerimizle ilgili makale, Türkiye'nin Jeopolitik Konumu ve Stratejik Önemi ile ilgili bir makale ve beş bölümden meydana gelmektedir. Yazar çoğu bölümleri kendi anlatsa da, olayların kahramanlarıyla yapmış olduğu özel görüşmelere de geniş yer vererek, onların anlatım üslubunu da kitaba katmıştır. Karşılıklı sohbet şeklinde anılardan meydana gelen, 454 sayfalık bir eserdir.
Yakın tarihimiz ne yazık ki objektif bir gözle yazılamamıştır. Herkes bu durumdan rahatsız olmasına rağmen, konu ile ilgili de elimizde kaynak olabilecek nitelikte eserler çok fazla değildir. Solcu bakış açısıyla olayları çarpıtan gazete ve dergiler ne yazık ki kaynak olarak kullanılmak yoluna gidilmektedir. Özellikle 60 - 70'li yıllar bu konuda daha fazla araştırılmaya muhtaçtır. İleride bu dönemler tarihi kayda alındığı sırada, olaylara farklı pencereden bakan Yücel Amil gibi yazarların eserleri mutlaka dikkat çekecektir.
Ülkücü hareket sıradan bir siyasi düşünce değil, aynı zamanda Türk Milletini yüceltme ve yükselme davasının adıdır. Yücel Amil eserinde, İstanbul'un en önemli ilçelerinden birisi olan Şişli ve onun arka bahçesi niteliğinde olan Beyoğlu, Kağıthane, Beşiktaş ve Sarıyer'de Ülkücü Hareketin, üniversiteler ve mahallelerde teşkilatlanmak için verdiği mücadeleyi, kendine has üslubuyla özetlemektedir. Bir Ramazan gecesinde, iftardan sonra başlayan gecekondu cami inşaatının, ülkücüler tarafından sabah namazı içinde kılınacak şekilde nasıl inşa edildiğini, ülküdaşlık hukuki içerisinde birbirlerine sahip çıkan gençlerin, ağır işkenceler altında karakollarda neler çektiğini, üniversitelere okumak için gelen Anadolu çocuklarının üniversitelere alınmayarak, ısrar etmeleri halinde de kurşunlayanlara karşı verdikleri mücadeleyi, bazen hafif bir tebessümle, bazen de gözyaşları içinde okuyacaksınız.
Eser'in kahramanlarından ikisini 1990 lı yıllarda yakından tanıma imkanım oldu; Emekli Sanayi İl Müdür Yardımcısı Ali Saim Şengül ve Zeynep Kamil Sağlık Meslek Lisesinin efsane müdürü Fikri Okut. Ülkücü hareketin Saim babası ve bir Üsküdar beyefendisi olan Ali Saim Bey ile yetiştirdiği öğrencilerine örnek olan müdürümüz Fikri Okut beyin davalarına duyduğu inanç ve taşıdıkları heyecana bizzat şahit oldum. İki büyüğümüze Allah'tan uzun ömür dilerken, verilen şehitleri ve sessiz kahramanları saygıyla selamlıyorum.
#Kitapşuuruinsanlıkşuurudur.