···Okunma: 06 Temmuz 2022 00:24 Ayfer Tunç'un "Kapak Kızı,Yeşil Peri Gecesi,Osman" üçlemesinin 2. kitabıdır Yeşil Peri Gecesi.
Yazar katıldığı hemen her söyleşide bu kitapların bir üçleme olduğunu, ama bunun her kitabın ayrı ayrı okunmasını engellemediğini ısrarla ifade etse de, yine de seriye ilk kitap olan kapak kızı ile başlamanın 2.kitaba daha iyi vakıf olabilme adına isabetli bir karar olacağını söyleyebilirim.
Her şey kitabın ana karakteri Şebnem'in bir erkek dergisine verdiği cüretkar pozlarla başlıyor ve bir şekilde onunla yolu kesişmiş insanların hayatlarında aslında ne kadar derin izler bıraktığını fark ediyoruz. Çok güzel bir kız Şebnem. Tıpkı annesi gibi. Nefret ettiği, belki de için için kendisinin de aynı kumaşa sahip olduğunu bildiği annesi gibi.
Çok yakışıklı bir adamken geçirdiği iş kazası sonrasında adeta bir hilkat garibesine dönüşen babasını terk eden annesine ve giderek tüm dünyaya duyduğu yoğun nefret iliklerinize dek işliyor.
Kitapta keskin cümleler,sarsıcı ifadeler ve ağır küfürler dikkat çekiyor. Bu sokak ağzını ve argo jargonu ilginçtir ki yadırgamıyorsunuz. Çünkü Şebnem sizi anlattıklarıyla duvardan duvara çarpıyor ve kafanıza vura vura bazı ahlaki değerleri sorgulatıyor. Öyle satırlar var ki içi sızlıyor insanın. Bazı bölümlerde anneliğimin tüm anaçlığı ile sarıp sarmalamak istedim Şebnem'i.
Ve tüm bu yaşanmışlıklarının intikamını jübile yapar gibi emniyet müdürü ile yaşadığı skandal ile alıyor. Örselenmiş çocukluğunun, incitilmiş, horlanmış gençliğinin ve "Bir köküm yok"diyecek kadar sevgisizliğinin isyanı,haykırışı bu aslında.
Bu hikayede yer yer Can Yücel, Cemal Süreya,Necip Fazıl Kısakürek Yahya Kemal,Edip Cansever ve daha birçok şair ve yazardan da alıntılara yer verilmiş ki bunun benim gibi şiir sever okurların da hoşuna gideceğini söylemek isterim.
Aslında bu kitap hakkında daha sayfalar dolusu yazabilirim ama bu ilk inceleme yazımda sizleri sıkmaktan da imtina ediyorum. Sürç-i Lisan ettimse affola.
Daim sevgim ve kitapla kalın.