2022 17. kitabı
Okunma: 15 Ağustos 2022 20:46
Arkadaşlarla Sohbetler//Sally Rooney “Hayat,beklediğiniz şey gerçekleşmemekte ısrar ederken dikkatinizi dağıtmak için yaptığınız işlerdir.” Türkiye’nin Sally Rooney temsilcisi olarak bu kitabını da okumazsam olmazdı diye düşünüyorum.Kitabı okumakla kalmayıp üstüne dizisini de izledim hemen. Kitabın kısaca konusu, Frances,bobbi,Melissa ve Nick’in çarpık ilişkilerini anlatıyor...çok kısa oldu ama Aslında her şey ana karakterimiz Frances üzerinden gelişiyor ve ben bi sohbet havası da göremedim ne kitapta ne de dizide... Çünkü öyle karekterler yazılmış ki ağızlarından lafı cımbızla almak zorunda kalıyorsunuz.Aslında Rooney’in diğer kitaplarını okuduğum için onun tarzını benimsedim ve de sevdim ama bu kitapta öyle olmadı maalesef...en başta yazılan karekterleri hiç ama hiç beğenemedim asla bir derinlikleri yok.Başta bu çarpık ilişkiden dolayı sevmediğimi zannetim ama sonra aklıma her aşkı memnudaki favori karakterimin Bihter olduğu aklıma geldi. Demek ki önemli olan yaptığımız şeyler değil onları nasıl gösterdiğimizmiş bunu çıkardım burdan ben....Frances’in nevrotikliği, kendine zarar verişi,mental sorunları bence kötü işlenmişti.Hele de ben Değersiz Bir Hayat gibi bir kitabı okuduktan sonra...yazarın kalemini ve anlatımını sevsemde bu kitabını beğenemedim.Bunların yanı sıra kitabın çevirisi de kötüydü umarım can Rooney’in bu kitabını da basar ya da ben en kısa zamanda ingilizce baskısını alırım.Tüm bu olumsuzlukları ve beğenmeyişimi kötü çeviri ve yazarın ilk kitabı olmasına veriyorum Diziye gelecek olursam ben diziyi kitaptan bir tık daha beğendim.Özellikle Nick karekteri dizide çok daha iyi anlatılmış ve Joe mükemmel oynamış bence.Ben Frances karekterini oynayan oyuncuyu da çok beğendim cuk oturmuş oyunculuğu da çok başarılıydı.Bobbiyi hem kitapta hem de dizide asla beğenmedim çok ben merkezci ama kendini tam tersi yansıttığını düşünüyorum.Son olarak da Melissa tek vasfı Nickin karısı olması özellikle dizide kadının rolü bile yok ve ben joe ile partnerliklerini beğenemedim açıkcası.Dizinin çekimleri ve müzikleri çok başarılıydı.Normal People’ın yaratıcıları tarafından yapılmış dizi ordaki vibe burda da hissediliyor.Hatta bi an Frances’in kütüphanede Marianne ile karşılaşmasını bekledim.Küçük detaylar ve değişikler dışında kitapla parelel yer yer de bire bir uyarlanmış.Kitap gibi diziyi de sonlara doğru izlerken sıkıldım açıkcası.Bu tarz işleri sevmeme rağmen beni çok etkilemedi.Belki de sürekli aklımdan normal people ile karşılaştırdığım içindir bilemiyorum.Bunlara rağmen ben kitabı da okurdum diziyi de izleridim açıkcası çünkü kendi neslimin yazarını okumak ve bu şekildeki farklı düşünce tarzlarını yaşayamasamda okumak ilgimi çekiyor.Yazarın en sevdiğim kitabı olmasa da yine de aklımda yer edindi diyebilirim.
Arkadaşlarla SohbetlerSally Rooney · Monokl Yayınları · 20191,608 okunma